20 de juny del 2012

EMILI TEIXIDOR I EL SEU LLEGAT



Escriptor, pedagog , periodista, va escriure principalment narrativa infantil i juvenil  i llibres de gran èxit com “Pa negre” i  “Els convidats”.

Ens va deixar  el seu ric testimoni de vida amb aquestes paraules:

“Ara , diria que llegeixo i escric per seleccionar i acumular una antologia personal d'imatges tretes de llibres, vivències, personatges, escenes, frases, paraules... que d'alguna manera exerceixen un poder de fascinació i tenen un significat especial per a nosaltres. 

 Potser són les imatges primordials que -segons diuen- desfilen al cervell de les persones que es troben en imminent perill de mort i que resumeixen en un instant tota la seva vida”.

“ Crec en una col·lecció particular d'imatges essencials que anem recollint al llarg del viure, de fragments de ficció seleccionats i conservats amorosament a la nostra biblioteca interior. Són les imatges a les quals recorrem en certs moments per descobrir el significat de les nostres vides, com si la plenitud del viure es concentrés en aquest ram d'imatges precioses, com si només elles tinguessin el poder de concentrar en un tot perfecte les poderoses veritats i els fabulosos mites que ens il·luminen i ens proporcionen la força per tirar endavant.                                                                                                                                               

Són els fets que hem viscut, la nostra experiència personal, i els fets que hem descobert en l'art, la literatura, i aquesta conjunció sembla expressar els nostres desitjos, les nostres esperances més fondes. Hi ha qui diu que una vida plena i feliç només és possible si ens trobem en sintonia, de ple acord, potser fins i tot en comunió, amb aquestes imatges simbòliques”.

Crec recordar que preguntant-li  sobre els moments difícils que viu el país actualment, les seves paraules eren: “...després de la guerra civil vam haver de renunciar a la llengua, a les llibertats, res és comparable amb aquella època”.

Et trobarem a faltar.