Vivir
en el campo la infancia me ha reportado un crecimiento personal y unas
experiencias que no cambiaría por nada.
De
pequeño estar en contacto con la naturaleza y los animales era natural y
cotidiano.
Dar la comida a los conejos, gallinas, patos, gansos, el cerdo, el caballo, ... formaba
parte de la economía familiar, los animales que tenías ayudaban a la
subsistencia.
A diferencia de hoy que se necesita toda una
tecnología digital (móviles, ordenadores,...), que a veces no son de carácter natural y por
tanto asimilables.
Cada
mes se emparejaban los conejos para que
tuvieran crías.
Los
gansos hacían un gran escándalo, los gallos te despertaban de madrugada
con su canto; entre ellos se picaban y se estropeaban las crestas.
El
caballo estaba en el establo, el suelo era de grava, encima se ponía la paja, cuando había una pila se llenaba el carro de
estiércol y se llevaba al campo para abonar ecológicamente la tierra.
Los
gansos, las gallinas, los pollos y los gallos campaban a su aire y cuando
podían se iban hacia el establo y se paseaban por entre las patas del caballo,
hacían una vida social muy intensa.
A
veces las gallinas caían al pozo y nadaban, las tenías que coger con un cesto,
si es que no se ahogaban.
Cuando
la gallina estaba clueca, la poníamos en la galería de arriba, porque tenía que
estar sola para incubar los huevos y cuando nacían los pollitos, otra vez hacia
abajo.
El
cerdo estaba en la corte, allí había el comedero y el desagüe que iba a parar a
la balsa y que recogía los excrementos de la comuna y también los purines del
cerdo.
La
balsa tenía una trampilla que se abría con un cubo, se vaciaba el contenido, se colocaba en el carro y se llevaba a Marina
o a los cerezos de la viña, era el abono ecológico.
Había
otro establo para la burra.
Los
niños convivían con este mundo de los animales y de las plantas con toda
normalidad y las bestias se sacrificaban con naturalidad.
TEMPS ERA TEMPS. ELS ANIMALS (2)
Viure
a pagès la infància m’ha reportat un creixement personal i unes experiències
que no canviaria per res.
De
petit estar en contacte amb la natura i els animals era natural i quotidià.
Donar
el menjar als conills, les gallines, els ànecs, les oques, el porc, el
cavall,... formava part de la economia familiar, els animals que tenies
ajudaven a la subsistència.
A diferència d’avui que es necessita tota una
tecnologia digital (mòbils, ordinadors,...), que a vegades no són de caràcter natural i per
tant assimilables.
Cada mes s’emparellaven els conills perquè
tinguessin cries.
Els
gansos feien un gran escàndol, els galls et despertaven a la matinada amb el seu cant; entre ells es picaven i es
feien malbé les crestes.
El
cavall estava l‘estable, el terra era de
grava, a sobre es posava la palla i peloses, quan hi havia una pila al femer s’omplia
el carro de fems i el portàvem al camp per adobar ecològicament la terra.
Les
oques, les gallines, els pollastres i els galls campaven al seu aire i quan
podien s’anaven cap al estable i es passejaven per entre les potes del cavall,
feien una vida social molt intensa.
A
vegades les gallines queien al pou i nedaven, les havies d’agafar amb un cistell,
si es que no s’ofegaven.
Quan
la gallina estava lloca, la posàvem a la galeria de dalt, perquè havia d’estar
sola per covar els ous i quan naixien els pollets, una altra vegada cap avall.
El
porc estava a la cort, allà hi havia la menjadora i el desguàs que anava a
parar a la bassa i que recollia els excrements de la comuna i també els purins
del porc
.
La
bassa tenia una trapa que s’obria i amb un bujol, s’agafava el contingut de la bassa i es posava
dins dels barrals, que es posaven al
carro i es portaven a Marina o als cirerers de la vinya, era
l’adob ecològic.
Hi
havia un altre estable per la burra.
Els
nens convivien amb aquest món dels animals i de les plantes amb tota normalitat
i les bèsties es sacrificaven amb naturalitat.
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