5 d’agost del 2015

TIEMPO ATRÁS. TEMPS ERA TEMPS. ELS ANIMALS (2)




Vivir en el campo la infancia me ha reportado un crecimiento personal y unas experiencias que no cambiaría por nada.

De pequeño estar en contacto con la naturaleza y los animales era natural y cotidiano.

Dar la comida a los conejos, gallinas,  patos,  gansos, el cerdo, el caballo, ... formaba parte de la economía familiar, los animales que tenías ayudaban a la subsistencia.

A diferencia de hoy que se necesita toda una tecnología digital (móviles, ordenadores,...),  que a veces no son de carácter natural y por tanto asimilables.

Cada mes se emparejaban  los conejos para que tuvieran crías.

Los gansos hacían un gran escándalo, los gallos te despertaban de madrugada con su canto; entre ellos se picaban y se estropeaban las crestas.

El caballo estaba en el establo, el suelo era de grava, encima se ponía la paja, cuando había una pila se llenaba el carro de estiércol y se llevaba al campo para abonar ecológicamente la tierra.

Los gansos, las gallinas, los pollos y los gallos campaban a su aire y cuando podían se iban hacia el establo y se paseaban por entre las patas del caballo, hacían una vida social muy intensa.

A veces las gallinas caían al pozo y nadaban, las tenías que coger con un cesto, si es que no se ahogaban.

Cuando la gallina estaba clueca, la poníamos en la galería de arriba, porque tenía que estar sola para incubar los huevos y cuando nacían los pollitos, otra vez hacia abajo.

El cerdo estaba en la corte, allí había el comedero y el desagüe que iba a parar a la balsa y que recogía los excrementos de la comuna y también los purines del cerdo.

La balsa tenía una trampilla que se abría con un cubo, se vaciaba el contenido,  se colocaba en el carro y se llevaba a Marina o a los cerezos de la viña, era el abono ecológico.

Había otro establo para la burra.

Los niños convivían con este mundo de los animales y de las plantas con toda normalidad y las bestias se sacrificaban con naturalidad.  


TEMPS ERA TEMPS. ELS ANIMALS (2)                                  


Viure a pagès la infància m’ha reportat un creixement personal i unes experiències que no canviaria per res.

De petit estar en contacte amb la natura i els animals era natural i quotidià.

Donar el menjar als conills, les gallines, els ànecs, les oques, el porc, el cavall,... formava part de la economia familiar, els animals que tenies ajudaven a la subsistència.

A diferència d’avui que es necessita tota una tecnologia digital (mòbils, ordinadors,...), que a vegades no són de caràcter natural i per tant assimilables.

Cada mes s’emparellaven els conills perquè tinguessin cries.

Els gansos feien un gran escàndol, els galls et despertaven a la matinada amb el seu cant; entre ells es picaven i es feien malbé les crestes.

El cavall estava  l‘estable, el terra era de grava, a sobre es posava la palla i peloses, quan hi havia una pila al femer s’omplia el carro de fems i el portàvem al camp per adobar ecològicament la terra. 

Les oques, les gallines, els pollastres i els galls campaven al seu aire i quan podien s’anaven cap al estable i es passejaven per entre les potes del cavall, feien una vida social molt intensa.

A vegades les gallines queien al pou i nedaven, les havies d’agafar amb un cistell, si es que no s’ofegaven.

Quan la gallina estava lloca, la posàvem a la galeria de dalt, perquè havia d’estar sola per covar els ous i quan naixien els pollets, una altra vegada cap avall.

El porc estava a la cort, allà hi havia la menjadora i el desguàs que anava a parar a la bassa i que recollia els excrements de la comuna i també els purins del porc
.
La bassa tenia una trapa que s’obria i amb un bujol,  s’agafava el contingut de la bassa i es posava dins dels barrals,  que es posaven al carro i es portaven a Marina o als cirerers de la vinya,  era  l’adob ecològic.

Hi havia un altre estable per la burra.

Els nens convivien amb aquest món dels animals i de les plantes amb tota normalitat i les bèsties es sacrificaven amb naturalitat.