4 de març del 2012

LA MILÍCIA NACIONAL. ANY 1820 (3)

La Constitució de 1812 (La Pepa), establia la creació de la Milícia nacional, però Ferran VII al reimplantar l’absolutisme l’any 1814, deté el procés liberal.

Una de les primeres mesures del nou Govern l’any 1820 va ser la d'organitzar la Milícia nacional que entre d'altres coses expressava en l'article primer de la Constitució:
“Todo español desde la edad de diez y ocho años hasta la de cincuenta cumplidos está obligado al servicio de la Milicia nacional.

El servicio de esta milicia no es motivo para que los individuos que sigan alguna carrera literaria dejen de concurrir a las universidades correspondientes. Tampoco será impedimento ausentarse del pueblo, siempre que le acomode para sus negocios, debiendo en este caso avisar a su comandante.

Formados los cuerpos, harán el competente juramento a cuyo efecto el primer Domingo pasarán en formación a la iglesia, y asistirán a la misa mayor, después del cual el Cura párroco les hará una exhortación que les recuerde sus obligaciones.

Ningún miliciano está obligado a usar uniforme, pero el servicio que a cada uno corresponda, deberá hacerlo con el distintivo de la escarapela, fornituras y armamento.

Corresponden a los fondos de la Milicia nacional, la cantidad de cinco reales mensuales, por razón de excepción del servicio personal.

Estos fondos serán aplicados a la paga de Trompetas, tambores y Pitos y a la compra de municiones de guerra,...”.


Els milicians es van convertir en una força local que depenia dels Ajuntaments, va estar mediatitzada sobre tot pels elements radicals. Al ser incompatible amb l’exèrcit , es va nodrir d’oficials retirats, era freqüent la indisciplina, per tant no era una força eficaç.

L’Ajuntament de Sant Climent entre d’altres rep una circular del Govern instant-lo al pagament dels cinc reals mensuals que devien donar a la Milícia nacional aquells que estan exempts de servei (metges, cirurgians, boticaris, mestres de primeres lletres, catedràtics, els simples jornalers , mariners,...

A més a més afirma la citada comunicació, que la Diputació no creia que es veuria obligada a haver de recordar el compliment d’un article tant terminant de la llei.

Un temps, una època, els fets històrics tornen a repetir-se cíclicament, segur que trobareu paral•lelismes amb fets posteriors ocorreguts durant la guerra civil espanyola (1936-1939).


Arxiu Municipal de Sant Climent de Llobregat