29 de març del 2012

SANT CLIMENT, A PAGAR ! (5)

La aplicació de la Constitució de 1812 “La Pepa” va ser força breu, desprès d’un període d’efervescència i il•lusió, van començar els desenganys i l’escassetat.

A través d’una sèrie de circulars i decrets enviats als pobles és possible imaginar-se aquells temps tan durs i decebedors.

Cada document té un valor testimonial, per la qual cosa, he preferit numerar-los per ordre cronològic, perquè el lector pugui seguir el dia a dia d’una desfeta i de la posterior restauració borbònica.

Són els diferents capítols d’un breu moment de la nostra història, no està tot, ni de bon tros, però ens pot apropar, si més no, al que i el com vivien aquell episodi.

De totes maneres, vull reivindicar els ideals que mouen els pobles, buscant sempre amb seny i audàcia el fet d’aconseguir-los.

El 10 de setembre de 1822 a l’Ajuntament de Sant Climent reben la següent nota de la Comandancia de la 3ra. Línia, (eren las tropes liberals que lluitaven per defensar el govern constitucional):

*Hallándome facultado para mandar los adeudos de contribuciones y acudir a las urgentísimas necesidades de la tropa que está bajo mis órdenes, no puedo menos que hacer presente a los Pueblos de esta línia, la escasez en que se hallan para acudir a su subsistència y la sagrada obligación que tienen de dar cumplimiento al pago de sus adeudos, en esta inteligencia espero se servirà V.S. disponer en todo el día 12 del corriente, se me presente un comisionado con cinco mil doscientos diez y seis reales y treinta y dos maravedís, que tiene en descubierto ese pueblo perteneciente a consumos, en el segundo año económico pasado, y de no verificarlo puntualmente (lo que no espero), me veré precisado a tomar serias providencias contra V.S. por exigirlo así el bien de la patria y el mejor servicio de la Nación.

Advirtiéndole no le servirà de excusa el que los facciosos le han quitado el dinero, pues si necesita fuerzas para su conducción se las facilitaré, y lo mismo para los morosos en pagar sus cuotas".

Martorell, 10 de setiembre de 1822

Señor Alcalde Constitucional de Sant Climent de Llobregat



Arxiu Municipal de Sant Climent de Llobregat