28 d’abril del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (11). ALMAFAR.





"El nom Almafar ha estat considerat per algú com el nom més antic del nostre municipi, i doncs, anterior a l’actual Sant Climent.

Només la documentació existent ens pot guiar per aclarir el misteri.

Tenim documentat el nom Almafar nombroses vegades durant dos-cents anys, la primera és del 5 de desembre de l’any 978, l’abat de Sant Cugat del Vallès signava una escriptura de permuta amb Seniofred, per la qual el primer, a canvi d’una terra a Olèrdola, en donà una altra al segon, situada al comtat de Barcelona, al terme d’Eramprunyà i al lloc anomenat Almafar. 

En un parell més de documents trobem l’expressió “lloc d’Almafar” sense cap més identificació, és possible que a la primera meitat del segle XI, doncs, o potser abans, s’hi hagués construït una torre o un mas, substituint una cabana o un casalot anterior que no fos digne d’esment.

Sempre que es fa constar la seva situació es diu que és al terme del castell d’Eramprunyà i a la parròquia de Sant Climent. Però la parròquia de Sant Climent –dins el territori del castell termenat d’Eramprunyà- aleshores comprenia les terres dels actuals municipis de Sant Climent i Viladecans, des de la Costa Fustera fins al mar.

D’entrada, ja ens adonem que si Sant Climent és sempre una església o una parròquia i més tard una vila, Almafar no és més que un mas o una torre, i anteriorment un lloc –avui en diríem també un indret, un rodal, un tocom o un paratge-, però mai no el trobem documentat com a municipi o vila, i si es fa constar que era dins de la parròquia de Sant Climent, és evident que no podia ser tampoc tot el territori de la parròquia, sinó una part.

Almafar és una expressió àrab formada per l’article “Al” més el mot “Mafar”, que vol dir terra vermella, o sia que tot junt Almafar és “la terra roja”.

Situats en la pell – o la mentalitat o el punt de vista- dels sarraïns que fa més de mil anys vingueren al Baix Llobregat, i tant se val que fossin soldats, passavolants, com pagesos sedentaris, alguns amb ànims de destruir cases i collites en les ràtzies insistents i devastadores, els altres en la voluntat de conrear les terres i millorar-les per poder viure dels fruits que amb el seu treball poguessin treure. Fossin soldats, pagesos o mercaders, gairebé sempre pel camí de Barcelona, el Camí Ral, o bé menys sovint pel camí de la costa que travessava les muntanyes del Garraf arran de mar.

Doncs bé, tant si venien per l’un com per l’altre camí, no ha de semblar-nos estrany que després d’haver travessat el Penedès i haver acostumat la vista al color blanquinós de les roques calcàries d’aquesta comarca, en arribar a Sant Climent o –si voleu al terme del castell d’Eramprunyà-, els sorprengués el color rogenc de la nostra terra argilosa, i doncs, no ens ha de estranyar tampoc que bategessin algun racó –o més d’un- amb noms adients a aquest color, per exemple, Almafar o la Terra Roja.

En les afrontacions de les finques que s’hi esmenten situades al lloc d’Almafar:   Al sud hi trobem un camí o via pública. En un altra escriptura s’hi esmenta “el prat”. L’oest consta dues vegades una propietat dels comtes de Barcelona: “la terra Miró”  i “l’alou comtal”, que devia ser la mateixa peça de terra. Al nord-oest hi trobem una vegada l’alou de Sant Cugat.

Analitzant els documents arribem a les següents conclusions:
1) Al comte Miró, se li atribueix el de ser promotor d’obres importants de regadiu: el rec comtal, que desviant les aigües del Besós, fertilitzava el pla del nord de Barcelona fins que arribava al mar, al peu de les muralles de la ciutat. A la nostra comarca sembla que també impulsà el regadiu. Si fos així, que més natural, fàcil i beneficiós que fer-ho on la vall de la riera s’obre al pla.

2) L’alou de Sant Cugat estava situat a la falda de Sant Ramon, des del cim fins als actuals límits entre els municipis de Sant Climent i Viladecans aproximadament, i entre la carena de la muntanya i la riera.

3) Finalment el camí o la carretera pública, no podia ser el Camí Ral que venia de l’Estret de Roques, passava davant l’església de Sant Climent i continuava cap a Begues i el Penedès, haurem de convenir que no podia ser altre que el camí que venint de Barcelona i travessant riu pel gual o la barca de Sant Boi, passava al peu de les muntanyes i a poca distància de les maresmes i dels prats que ocupaven gairebé tot el pla o delta del Llobregat, i es dirigia cap a Gavà, les costes de Garraf i probablement arribava fins a Tarragona, és a dir, el camí paral·lel  i a pocs metres per sobre de l’actual carretera C-245.

El fet que en un document es parli del prat, i més encara, el fet que en un altre document, una terra de Sales també confronti el sud amb lastrada publica, ens ho fa creure amb un convenciment gairebé absolut.

Aquestes consideracions ens permeten de situar amb molta precisió el lloc de la torre o el mas d’Almafar: havia de ser on avui hi ha la Torre Roja, que si bé  pertany a Viladecans, aleshores formava part de la parròquia de Sant Climent, i continuà pertanyent-hi fins que es va segregar la parròquia actual de Sant Joan de Viladecans l’any 1746, aquest fet que pertany a la història eclesiàstica dels nostres dos municipis, ha creat més d'una confusió i ha permés els errors que hem insinuat més amunt.

Però hi ha un altre fet, el lingüístic que ens confirma la nostra afirmació: Un lloc d’Almafar del segle X i la primera meitat del següent, passa a ser anomenat a partir de l’any 1058 Torre o mas d’Almafar. 

Això vol dir, un lloc de la Terra Roja del segle X i la primera meitat del següent, a partir de l’any 1058 és anomenat la Torre de la Terra Roja o bé el mas de la Terra Roja, i no ens ha d’estranyar que una expressió tan repetitiva com és la “Torre de la Terra Roja”, s’hagi reduït a la “Torre Roja”.


O potser...? Però ja us he entretingut massa, amics lectors i serà millor que ho deixem per un altre dia."


                                                               Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...

23 d’abril del 2013

SANT JORDI 2013: UN LLIBRE I UNA ROSA

Darrere d'un llibre i una rosa sempre hi ha un gest d'afecte. Multipliquem aquests gestos.


15 d’abril del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (10). ELS NOMS DE LLOC DE SANT CLIMENT



"La primera notícia que tenim del nom de Sant Climent, és de l’any 970, si tenim en compte que el papa Climent I, fou uns dels primers bisbes de Roma i visqué al segle I, tenim tot un període de nou-cents anys per a aventurar la data possible de l’origen del nostre topònim.                                                                                                 Deixem doncs, aquest camí sense sortida i remuntem-nos a l’1 de juny de l’any 970: hi trobem una donació que el matrimoni Llobell i Juliana, juntament amb llurs fills Requesens i Sunyer fan a Santa Maria de Castelldefels, d’un alou que tenien en propietat, on diuen que afronta: al nord-oest amb el camí de Sant Climent, al nord-est amb el terme de Mont  baig, a migjorn amb un camí i a ponent amb el torrent que hi ha.    
És a dir, al nord-oest de la finca hi passava el camí de Sant Climent, el camí que conduïa a Sant Climent. L’escrivent ben segur que no es referia al municipi, encara no existien els municipis i a més la finca ja era dins del terme de Sant Climent, ni al poble –probablement encara no hi havia una aglomeració urbana- sinó que es referia a un temple o edifici religiós.

Era església parroquial, capella, ermita, oratori,...? El document no ho aclareix, probablement en aquell temps ja devia tenir el caràcter de parròquia, es a dir, demarcació territorial eclesiàstica amb clergue, patrimoni i organització propis.

En un altre document del 5 de setembre de l’any 980, tornem a trobar el nom, ara com a “domun  s. Clementis”, al costat d’altres esglésies que amb tota versemblança havien de ser parròquies, i totes elles amb el mateix qualificatiu de domus (casa, temple).
Esbrinar si era parròquia o no té la seva importància, perquè mil anys enrere la parròquia significava una cohesió social i política de la població.

Només podrem parlar de parròquia quan ens ho diguin els documents, i això esdevé per primera vegada l’any 1092, en una donació que Miró Bardina fa al monestir de Sant Cugat d’un alou seu, situat al “comtat de Barcelona, al terme d’Eramprunyà, a la parròquia de Sant Climent o de Sant Baldiri” (in parrochia    s.  Clementi  sive  s.  Baudilii).

En glossar el testament que Bardina, fill d’Eci (i pare de Miró Bardina, féu l’any 1058, mossèn Jordi Fort cita “lo llegat d’un mas situat a Arenys en la parròquia de Sant Climent fet per Bardina a Sant Cugat”. Tanmateix, el text llatí original no esmenta en cap moment la paraula parròquia; si que parla aquest document, i això és molt interessant, de la donació que fa el testador “ad opera s.  Clementi mancusada II”, entre altres coses, es a dir, dos mancusos per a les obres de Sant Climent.

El mancús era una moneda d’or de valor variant, que en aquell temps –any 1058- tenia un pes d’uns dos grams. Bardina dóna per a l’obra de Sant Climent    (l’església se sobreentén) dos mancusos amb un valor global de quatre grams d’or. Segons aquest document s’estava construint –o reconstruint- l’església, o almenys hi havia el projecte de fer-ho.

El 14 d’abril de 1002 se celebra el testament sacramental de Requesens (podria ser el fill dels esmentats Llobell i Juliana). Aquesta cerimònia es feu  “al lloc de veneració de Sant Climent màrtir” (davant el seu altar... la basílica del qual és situada al comtat de Barcelona, al terme d’Eramprunyà i al lloc anomenat ses Valls).

No serà fins bastant més tard que no podrem trobar el concepte de vila o municipi al costat del nom de Sant Climent.
El document més antic en aquest sentit és del 12 d’abril de 1391, en aquest document el pagès Pere Oller “de la vila de Sant Climent del terme castell d’Eramprunyà” fa la confessió i reconeixement que posseeix unes terres sota el domini de Jaume March, senyor d’Eramprunyà.  
                                                                                      
Uns anys més tard, el 12 d’agost de 1465 trobem un acta notarial de reducció de cens que el ciutadà de Barcelona Bernat Joan Burgués, senyor de la Torre Burguesa, “situada a la parròquia de Sant Climent de Llobregat, concedeix a favor del pagès Antonio Vendrell de Mastrió, de la vila i parròquia de Sant Climent”.

Ara ja hem arribat al final del camí: al primer dels dos darrers documents ja hi trobem la denominació de vila, i al segon la parròquia de Sant Climent és determinada amb “de Llobregat”, a partir d’aquest moment ja tenim consolidat el nom complet actual: Sant Climent de Llobregat.

Aquest canvi des de l’inicial Sant Climent del terme del castell d’Eramprunyà fins al darrer Sant Climent de Llobregat, és degué fer d’una manera lenta i durant un  temps molt llarg degueren conviure les dues formes, perquè l’any 1748, quan Sant Climent ja feia molt de temps que pertanyia a la baronia de Cervelló i Sant Vicenç dels Horts, encara es té memòria de la forma antiga. 
                                  
En efecte, l’1 d’abril d’aquest any, en  una escriptura de permuta  de terres entre Jaume Molins i Victòria Boria, trobem la nota:”....de la parròquia anomenada en temps passats Sant Climent d’Eramprunyà, però avui Sant Climent  de Llobregat”.

I per acabar, unes  curiositats: un escrit de transacció i concòrdia del 4 d’agost de 1705 “entre la Universitat del Lloch de Sant Climent..... i la Universitat del Lloch de Sant Joan de Viladecans”, Universitat té un sentit de comunitat de veïns aglutinada al voltant de l’Ajuntament o Consell Municipal.

I una altra  del 15 d’agost de 1780  on una setantena de pagesos climentons reivindiquen el dret d’amarar el cànem als estanys de la marina, on trobem l’expressió “poble de Sant Climent”.

 Són formes diferents d’indicar la mateixa cosa, però cap d’elles ja no modificarà el topònim de Sant Climent de Llobregat, que s’ha consolidat definitivament.
 
Definitivament? Sí, definitivament, però amb un interval de una mica més de dos anys –del 1936 al 1939 durant la darrera guerra-, en que el nostre municipi rebé el nom de Cirerer del Llobregat, nom però que no ha tingut cap ressò ni arrelament popular".

                                                      Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...

7 d’abril del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (9). CAN MOLINS



"En el seu estat actual, la masia és constituïda per un complex d’edificis.  
La casa principal és la masia característica d’aquesta zona del Baix Llobregat: planta basilical, amb pla terreny, pis i golfes. A la façana, a les dovelles de l’arc de la porta principal, la data 1709 ens indica l’època de la construcció.
  
A ponent, i incorporada totalment a l’edifici principal, hi ha una quarta nau, de construcció probablement un xic posterior, composta a la planta baixa d’un menjador-sala d’estar, i al pis superior una galeria oberta amb una sèrie d’arcades i coberta. A les bigues hi ha dues inscripcions: 1785  i  1787, que deuen correspondre a la fi de l’edificació de tota aquesta nau, potser només al cobriment de la galeria. 

Per sota del nivell de l’entrada principal, però a pla terreny entrant pel camí que puja de la riera, hi ha d’altres dependències, amb algun tros d’opus spicatum. Annexos a la masia pròpiament dita, hi ha d’altres edificis, entre els quals una capella, avui dedicada a magatzem, i originàriament dedicada a Sant Miquel: s’inicià la construcció l’any 1773, segons inscripció de la façana, i fou beneïda i inaugurada l’any 1777.

L’any 1849 els Molins declaren a Hisenda 60 mujades pel mas pròpiament dit. Però aquestes xifres són molt per sota de la realitat i avui el mas Molins és de 100 mujades exactes.

La documentació consultada ens fa creure que aquesta hisenda de 100 mujades (prop de 50 Ha) perdura al llarg de generacions des del segle XIV ençà, i probablement de molt abans ja, sense desmembraments ni incorporacions d’importància. I ho creiem així, perquè d’una banda, el cens que els Molins pagaven al monestir de Sant Cugat del Vallès, que n’era el propietari aloer, era el 1675 i el 1701  d’una quartera i mitja d’ordi bo, net i receptible, segons la recta mesura de Barcelona, i a lliurar cada any el dia dels sants Pere i Fèlix del mes d’agost, i d’un altra banda trobem aquesta mateixa quantitat i aquestes mateixes característiques en les condicions del cens que Pere Català havia de lliurar al mateix monestir l’any 1391, pel seu mas de la partida de s’Abadal, totes aquestes coincidències són prou significatives.

També ens consta l’origen d’aquest alou del monestir: és una donació de Lobellus, sa muller i llurs fills a Santa Maria de Castelldefels, feta l’any 970. Actualment encara es conserven l’era, el molí d’oli, la premsa de raïm i els corrals, que ens indiquen quatre característiques diferents de la producció. A més, essent el mas prop de la riera i amb fonts abundoses dins del mateix predi, podem suposar que hi havia horta i arbres fruiters. El document de l’any 970 parla de vinyes i arbres (s’entén fruiters), i sabem que l’any 1829 can Molins tenia cirerers.

Els Molins documentats a Sant Climent ja l’any 1587, ocupaven el mas durant la guerra dels segadors, i l’any 1675 Pau Molins signa amb l’abat de Sant Cugat un pacte precari (o nova laudatione) que devia ser, doncs, una renovació o reconeixement de contracte.

La impressió que ens fan els documents d’aquest període és que a aquesta data seguí una època llarga de prosperitat econòmica, que s’estroncà i fins potser es convertí en recessió negativa, cap als darrers decennis del segle XVIII. I és en aquest llarg espai de cent anys que es bastiren les diferents dependències de l’actual masia, com es corroboren les inscripcions dels edificis.

I l’opus spicatum? Correspon a una masia anterior. El contracte de precari de l’any 1675 s’entén sobre el mas Molins, “vocatum olim mas Deulofeu”. Aquesta família que precedeix doncs als Molins, la tenim documentada a Sant Climent a partir de l’any 1391, i el 1459 el monestir de Sant Cugat els atorga un contracte d’establiment en aquest mas.

Fins aquí els fets comprovats. Tot i que ara entrem en el camp de la hipòtesi, la masia del mas de Pere Català, del document de l’any 1391, podria molt ben ser al mateix lloc que la masia Deulofeu-Molins. Les circunstàncies de ser a la mateixa partida (el topònim s’Abadal és prou clar), ser propietat del mateix monestir de Sant Cugat, i pagar un cens exactament igual, tant en la quantitat com en les altres característiques, el dels  Deulofeu i els Molins, ens ho fan creure així.

L’arxiu familiar és extraordinari, com a arxiu particular. Els documents originals més antics reculen fins a la segona meitat del segle XV, i en còpies notarials del segle XVIII, hi trobem una sèrie de l’any 1391, que ens ofereix informació de fets esdevinguts al llarg d’aquest segle, el més antic dels quals és de l’any 1311. Conté no solament documents relacionats amb la història dels Molins i del mas, sinó aportacions externes, com les eleccions d’una institució pública de l’Hospitalet de Llobregat del segle XVII, o els que ens parlen de conflictes socials a Sant Climent i a Viladecans dels segles XVII i XVIII.

Ja amb caràcter privat – per entrellaçament d’interessos familiars- conté documentació que interessa a la història de Gavà, Viladecans,  Sant Vicenç dels Horts, Vallirana, Sant Boi i Barcelona. Però també supera els límits de la història local i comarcal, amb una sèrie de l’any 1391, valuosos  per a l’estudi de la castellania d’Eramprunyà i concretament dels poetes March, o bé, la lluita de classes entre la noblesa terratinent decadent i la pagesia que se sent lliure el segle XVIII, en aquest cas tot un poble sencer, gairebé la totalitat dels pagesos de Sant Climent."


                                                      Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...