15 d’abril del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (10). ELS NOMS DE LLOC DE SANT CLIMENT



"La primera notícia que tenim del nom de Sant Climent, és de l’any 970, si tenim en compte que el papa Climent I, fou uns dels primers bisbes de Roma i visqué al segle I, tenim tot un període de nou-cents anys per a aventurar la data possible de l’origen del nostre topònim.                                                                                                 Deixem doncs, aquest camí sense sortida i remuntem-nos a l’1 de juny de l’any 970: hi trobem una donació que el matrimoni Llobell i Juliana, juntament amb llurs fills Requesens i Sunyer fan a Santa Maria de Castelldefels, d’un alou que tenien en propietat, on diuen que afronta: al nord-oest amb el camí de Sant Climent, al nord-est amb el terme de Mont  baig, a migjorn amb un camí i a ponent amb el torrent que hi ha.    
És a dir, al nord-oest de la finca hi passava el camí de Sant Climent, el camí que conduïa a Sant Climent. L’escrivent ben segur que no es referia al municipi, encara no existien els municipis i a més la finca ja era dins del terme de Sant Climent, ni al poble –probablement encara no hi havia una aglomeració urbana- sinó que es referia a un temple o edifici religiós.

Era església parroquial, capella, ermita, oratori,...? El document no ho aclareix, probablement en aquell temps ja devia tenir el caràcter de parròquia, es a dir, demarcació territorial eclesiàstica amb clergue, patrimoni i organització propis.

En un altre document del 5 de setembre de l’any 980, tornem a trobar el nom, ara com a “domun  s. Clementis”, al costat d’altres esglésies que amb tota versemblança havien de ser parròquies, i totes elles amb el mateix qualificatiu de domus (casa, temple).
Esbrinar si era parròquia o no té la seva importància, perquè mil anys enrere la parròquia significava una cohesió social i política de la població.

Només podrem parlar de parròquia quan ens ho diguin els documents, i això esdevé per primera vegada l’any 1092, en una donació que Miró Bardina fa al monestir de Sant Cugat d’un alou seu, situat al “comtat de Barcelona, al terme d’Eramprunyà, a la parròquia de Sant Climent o de Sant Baldiri” (in parrochia    s.  Clementi  sive  s.  Baudilii).

En glossar el testament que Bardina, fill d’Eci (i pare de Miró Bardina, féu l’any 1058, mossèn Jordi Fort cita “lo llegat d’un mas situat a Arenys en la parròquia de Sant Climent fet per Bardina a Sant Cugat”. Tanmateix, el text llatí original no esmenta en cap moment la paraula parròquia; si que parla aquest document, i això és molt interessant, de la donació que fa el testador “ad opera s.  Clementi mancusada II”, entre altres coses, es a dir, dos mancusos per a les obres de Sant Climent.

El mancús era una moneda d’or de valor variant, que en aquell temps –any 1058- tenia un pes d’uns dos grams. Bardina dóna per a l’obra de Sant Climent    (l’església se sobreentén) dos mancusos amb un valor global de quatre grams d’or. Segons aquest document s’estava construint –o reconstruint- l’església, o almenys hi havia el projecte de fer-ho.

El 14 d’abril de 1002 se celebra el testament sacramental de Requesens (podria ser el fill dels esmentats Llobell i Juliana). Aquesta cerimònia es feu  “al lloc de veneració de Sant Climent màrtir” (davant el seu altar... la basílica del qual és situada al comtat de Barcelona, al terme d’Eramprunyà i al lloc anomenat ses Valls).

No serà fins bastant més tard que no podrem trobar el concepte de vila o municipi al costat del nom de Sant Climent.
El document més antic en aquest sentit és del 12 d’abril de 1391, en aquest document el pagès Pere Oller “de la vila de Sant Climent del terme castell d’Eramprunyà” fa la confessió i reconeixement que posseeix unes terres sota el domini de Jaume March, senyor d’Eramprunyà.  
                                                                                      
Uns anys més tard, el 12 d’agost de 1465 trobem un acta notarial de reducció de cens que el ciutadà de Barcelona Bernat Joan Burgués, senyor de la Torre Burguesa, “situada a la parròquia de Sant Climent de Llobregat, concedeix a favor del pagès Antonio Vendrell de Mastrió, de la vila i parròquia de Sant Climent”.

Ara ja hem arribat al final del camí: al primer dels dos darrers documents ja hi trobem la denominació de vila, i al segon la parròquia de Sant Climent és determinada amb “de Llobregat”, a partir d’aquest moment ja tenim consolidat el nom complet actual: Sant Climent de Llobregat.

Aquest canvi des de l’inicial Sant Climent del terme del castell d’Eramprunyà fins al darrer Sant Climent de Llobregat, és degué fer d’una manera lenta i durant un  temps molt llarg degueren conviure les dues formes, perquè l’any 1748, quan Sant Climent ja feia molt de temps que pertanyia a la baronia de Cervelló i Sant Vicenç dels Horts, encara es té memòria de la forma antiga. 
                                  
En efecte, l’1 d’abril d’aquest any, en  una escriptura de permuta  de terres entre Jaume Molins i Victòria Boria, trobem la nota:”....de la parròquia anomenada en temps passats Sant Climent d’Eramprunyà, però avui Sant Climent  de Llobregat”.

I per acabar, unes  curiositats: un escrit de transacció i concòrdia del 4 d’agost de 1705 “entre la Universitat del Lloch de Sant Climent..... i la Universitat del Lloch de Sant Joan de Viladecans”, Universitat té un sentit de comunitat de veïns aglutinada al voltant de l’Ajuntament o Consell Municipal.

I una altra  del 15 d’agost de 1780  on una setantena de pagesos climentons reivindiquen el dret d’amarar el cànem als estanys de la marina, on trobem l’expressió “poble de Sant Climent”.

 Són formes diferents d’indicar la mateixa cosa, però cap d’elles ja no modificarà el topònim de Sant Climent de Llobregat, que s’ha consolidat definitivament.
 
Definitivament? Sí, definitivament, però amb un interval de una mica més de dos anys –del 1936 al 1939 durant la darrera guerra-, en que el nostre municipi rebé el nom de Cirerer del Llobregat, nom però que no ha tingut cap ressò ni arrelament popular".

                                                      Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...