13 de juny del 2013

CARTES D'UN MISSIONER A L' ÀFRICA (1)




Blangoua, 30 juny 1996

Salutacions!

Ja des del cor de l’Àfrica, concretament en l’extrem nord del Camerun, us faig arribar notícies meves.

Hi vam arribar en època de molta calor; ara sembla que la temperatura ha baixat una mica i comença l’època de pluges que durarà fins al començament del setembre.

La gent d’aquí ho espera amb il.lusió, ja que han sembrat tots els camps. Penso que no queda terreny per sembrar. Per a ells, si va bé, serà l’aliment de tot l’any. S’anuncia que enguany hi haurà moltes pluges i la collita pot anar bé.

Aquí el transport és una eina de treball imprescindible. Amb ell anem molt amunt i avall. De vegades, sembla un autobús públic. Hi ha pocs mitjans així. A més, en aquesta regió no hi ha carreteres asfaltades, tot són pistes i camins de terra fins ara plens de pols però ben aviat es convertiran en camins de fang molt difícils de passar.

De moment no tenim un lloc de residència molt fix. Ens movem entre les poblacions i els poblats de Makary, Blangoua, Madà, Goulfey i Fotokol. En ells hi ha petits nuclis de comunitats cristianes que visitem.

La majoria d’aquesta regió és musulmana, però hi ha una bona convivència.
Hi ha étnies diverses: kotokos (musulmans), primers ocupants del pais. Els àrabs chowah són pastors seminòmades vinguts del Sudan i finalment, pluralitat immensa d’immigrants (cristians), la majoria vinguts del sud del pais. 

La llengua és el francés i l’ àrab dialectal del Txad amb llengües nadiues.
En aquesta zona hi ha tres ocupacions bàsiques. La pesca en el llac Txad; per cert que els peixos són molt bons, sobretot capitan i carpes. L’altra ocupació són els cultius, amb una agricultura molt rudimentària, dedicada al blat de moro, al mill i als cacauets, especialment. I finalment la ramaderia, sobretot de cabres, bens, bous i vaques.

Però tot això molt influenciat per la meteorologia. Ara és l’estació de pluges, que dura tres mesos. La resta de l’any hi ha sequera.

Mirem de fer els serveis socials més bàsics. Concretament a Blangoua, en la missió hi ha una farmàcia, un taller de costura i una escola maternal.

Un altre dels problemes d’aquesta regió és l’escolarització. És una població molt jove, amb molts infants, la majoria sense escolaritzar. Què serà del seu futur? Aquesta és una qüestió que mirarem d’anar ajudant a resoldre.

De moment a Makary, on van molts estudiants, estem a punt de construir una petita residència d’estudiants per ajudar els joves que es desplacen de poblats més llunyans i hi puguin estar durant la setmana.

Ben vostre.

                                                                  Sisco Pausas