19 d’octubre del 2013

(13) CONSTATACIONES DE L’ ÀFRICA: ELS INFANTS






M’agradaria començar pels infants. I és que també dintre de les festes nadalenques a casa nostra especialment, al contrari de l’ Àfrica, hi ha la festa dels Reis, on l’infant és el protagonista.

L’ Àfrica és un esclat de nens i nenes. Hi ha desenes i desenes d’infants a tot arreu.
És la vida que, com més amenaçada es troba, brolla més abundantment . Per això quan alguns visiten l’ Àfrica, exclamen espontàniament  que la vida no s’acabarà. Els infants són la joia de l’ Àfrica, però se ‘t  trenca el cor en veure que gaudeixen de tan pocs mitjans per desenvolupar-se.

Els infants de l’ Àfrica, la majoria, caminen descalços, van rapats al zero per no tenir polls, porten la roba estripada. No tenen vídeo, jocs ni pilotes de reglament, però sí ganes de jugar.

L’altre dia, anant al mercat de Blangoua, vaig veure en un racó un nombrós grup de nens amb filferros, trossos d’espardenyes, llaunes, etc., que treballaven artesanalment per fer-los esdevenir  un cotxe ben construït. També, a partir d’unes robes i uns cordills reproduïen l’esfera que els serviria com a pilota.

Rere de cada objecte descobreixen possibilitats insospitades. No posseeixen gaires joguines, però tenen temps i ganes de jugar. Les nenes no necessiten res perquè porten a l’esquena o als braços la vida de veritat: el seu germanet o germaneta, hores i més hores. Pots veure una adolescent  que ja és mare, que treu el pit i el dóna al seu nadó.

També t’adones que encaixar la mà esdevé la forma més habitual de saludar-nos amb els infants, mentre aquests diuen Bonjour (Bon dia). Els agrada força saludar a l’estil del bàsquet  i fer petar els dits.

Les mans infantils ofereixen atenció, afecte, benvinguda. Algunes són mans enjogassades, s’agafen fort,  es pengen del braç i es gronxen tots satisfets. Altres mans cerquen companyia. Altres vegades escorcollen amb les seves mans les teves, grans i blanques. Els fa gràcia els pèls.

M’agrada contemplar les mans dels infants quan resem el Parenostre. En un primer moment en actitud de lloança, en el segon d’ofrena i intimitat. A base de donar la mà s’obre el camí de l’amistat.

Tan de bo que aquesta amistat ajudi els infants de l’ Àfrica a créixer  i desenvolupar-se.

                                                                       Sisco Pausas

Fotos Mercè Godall