1 d’octubre del 2013

(12) TARGETA VERMELLA AL TREBALL DELS INFANTS















El govern del Camerun va llançar per la petita pantalla, un espot publicitari en que es denunciava  el treball dels infants i demanava prohibir-ho.

La propaganda era molt enganxosa, ja sigui per les imatges, ja per la cançó fàcil. Es veien uns infants, com en imatges de diapositives, fent diversos treballs que haurien de fer els grans, i una cantant africana coneguda cantava una cançó melodiosa que anava repetint “targeta vermella al treball dels infants” (cartron rouge au travall des enfants). Després sortien rostres camerunesos  populars que anaven dient la mateixa tonada i ensenyaven una targeta vermella. Era impactant aquest espot publicitari. Tant de bo, faci el seu fruit i s’acabi aquest treball injust dels infants.

Fa pocs dies van arribar uns turistes i van visitar el llac Txad amb piragua. Van tornar al capvespre. Em van dir “quan et penses que ja ho has vist tot de l’Àfrica, sempre hi ha una cosa nova que et sorprèn” i m’explicaven que ja era tard i fosc, en la seva piragua portaven, sacs de ceba pesats i van ser els infants que viatjaven amb ells, qui van descarregar els sacs i de ben segur que sense res a canvi.

Moltes vegades els treballs durs són encarregats als infants, encara que se sap que va contra els seus drets. Feines dures com netejar pells d’animals, trincar pedra per fer grava, traginar totxos, etc. 

El govern sap el problema, una altra cosa és que pugui solucionar, aturar i prohibir aquest treball injust.

Per això en el nostre treball de desenvolupament, en la regió de l’extrem nord del Camerun on som, donem èmfasi a l’escolarització dels infants. És una lluita de sensibilització. Els pares no estan del tot convençuts, que portar els infants a l’escola sigui una aposta de futur. Encara que a poc a poc ho van veient. En els sis anys que hem creat l’escola primària de Blangoua, anem constatant l’augment d’infants. Això és bo. L’escola va començar a partir de la maternal amb 30 infants, ara actualment hi ha 54 nens a la maternal i 279 a la primària. Un total de 333 infants. Déu n’hi do. Hem aconseguit que alguns pares enviïn les nenes a l’escola a canvi de dos sacs de blat.

Però quan veus que les estadístiques diuen que aquesta regió està al 20% d’escolarització, molt s’ha de lluitar perquè no se’ns vagi dient “targeta vermella al treball dels infants”.

                                                                              Sisco Pausas