23 de setembre del 2013

HA ARRIBAT LA TARDOR







 Arriba la tardor amb els diferents matisos del marró, el groc, el verd i el vermell.  Amb el gust del raïm i els fruits secs. Amb magranes i  bolets amb julivert, amb castanyes torrades i  panellets.

De les tardes de tardor m’agrada sentir la pluja fina sobre els vidres, veure com els dies s'escurcen i les plantes del terrat es van preparant per al llarg somni de l’hivern, contemplar les oliveres i les parres, arribar a casa, tancar la porta i deixar el fred a fora.

Impossible no pensar en renovar la casa i omplir-la de vida amb mil i un detalls, amb objectes que per sí mateixos són capaços de despertar sentiments, que desprenen una olor especial, que ens transporten a altres temps, treure mantes de l'armari i deixar-les al sofà, pensant en estones de repós i calidesa.

I a la cuina que és el lloc on es couen els secrets més ben guardats preparar tartaletes de poma, melmelades  i confitures. 
                                              
Les figues s’acaben a finals d’octubre, com diu la dita “Per Tots Sants les figues pels espigolants (els estornells)". Però no s’acaben realment perquè es pot fer  melmelada de figues i gaudir d’aquesta fruita a l’hivern. A casa encara la fem amb aquesta recepta.



MELMELADA DE FIGUES

Ingredients

Per quatre quilos de figues es suficient un quilo i mig de sucre, si us agrada més dolç, es pot posar un quilo y tres quarts.

Preparació

- Netegeu les figues i talleu les cues, no traieu la pell.
- Es poden deixar senceres o tallar-les per la meitat o en quatre parts.
- Poseu-les a la cassola amb una miqueta d’aigua perquè no s’enganxi.
- Feu-lo bullir a foc alt, remenant  sovint amb una cullera de fusta.
- Quan estigui llest, després d’uns quaranta minuts aparteu-lo del foc i espereu que es    refredi per omplir els pots.
- Ompliu els pots i deixeu un centímetre d’aire.
- Feu-los bullir una mitja hora i deixeu-los refredar dins de l’aigua.








MELMELADA DE PRÈSSEC


 Ingredients

 - 2 kg de prèssecs

- 700 g de sucre

- suc d'una llimona


 Pelem els prèssecs, els tallem a trossos, els aboquem en una cassola amb el sucre i el suc de llimona. Deixem macerar, unes dues hores. Coem a foc mig durant una hora,fins que tinguem la textura de la melmelada vidriosa. Triturem una mica, al nostre gust amb el minipimer. Traiem del foc i anem omplint els pots.  Tapem i tornem a fer bullir uns vint minuts, per esterilitzar els pots.  










 Bon Profit!!