6 de setembre del 2013

(10) LES NOSTRES RELACIONS AMB L'ISLAM. UN LLOC EN EL MÓN.

dluque's  album on Photobucket

Fotos Mercè Godall


Com ja sabeu, la regió de l’Extrem Nord del Camerun on es troba la nostra petita missió, està poblada sobretot per les ètnies kotokós i àrabs.

Aquestes ètnies tenen com a religió la musulmana i són la gent amb qui nosaltres convivim. Sempre hem estat respectats i valorats com a cristians. Com ho és l’església luterana, un petit nucli de cristians que també treballen en aquesta regió.

Recordo els primers dies que anava al mercat de Blangoua, carrers foscos, estrets, atapeïts de botigues. El mercat a l’Àfrica, és un lloc de relació i de diàleg entre les persones. Aquí alguns preus dels productes no estan fixats i això porta moltes vegades a regatejar, i com que aquí la pressa no existeix t’hi pots passar una bona estona.

Aquest diàleg de cada dia ha anat fent més cordial la relació amb les persones, ja em criden pel meu nom, “Sisco”, i no pel de “nazara” (que ve de Jesús de Natzaret i és com aquí solen cridar als estrangers, sobretot els europeus.

Els nens que són una munió aquí a l’Àfrica, m’han ajudat a escampar el nom. Sempre que em veuen vénen al darrera demanant regals i cridant el meu nom.

Jo penso, també, que som valorats en aquesta regió, majoritàriament musulmana, perquè procurem fer una tasca de desenvolupament sense afany de proselitisme. Sempre hem procurat estar atents als problemes bàsics de la regió, que són sobretot l’educació i la recerca de l’aigua potable.

Quant a l’educació, tenim al nostre càrrec dues escoles, amb el suport econòmic hem construït ja quasi tota una escola primària i una escola maternal. La majoria de les famílies que hi porten els seus infants són musulmans. Mai hem fet preferències, ben al contrari, cada any augmenta el nom d’assistents, perquè procurem fer un treball seriós i exigent al mateix temps.

Ara estem construint en un poble al costat del llac, aules per una altra escola de primària, de moment n’ hem construït dues i encara falten quatre més. També vam construir una farmàcia, i vam veure que la podia gestionar el mateix poble, es va fer com un comitè de gestió, i ara aquesta farmàcia ja l’hem deixada al poble que és qui se n’encarrega.

Hem construït un centre professional per a joves, hi ha un projecte que ja hem donat, com la construcció d’un hangar per fer el treball de soldadura.També quant a la construcció de pous mirem sempre de respondre les demandes que ens fan. Procurem dur-les a terme el més aviat possible. Mirem més la necessitat del poble o barri que fa la demanda, que no pas l’ètnia o persones que ho sol·liciten. Demanem al poblat que ho demana que col·labori aportant mà d’obra o bé econòmicament, perquè no pensin que és un regal baixat del cel.

El dia a dia va fent que els homes, per diferents que siguem, puguem conviure junts sense problemes.

                                                                 Sisco Pausas 

Si hi ha persones que saben portar la pau al món, els països als foros internacionals haurien de buscar ponts de diàleg i enteniment...