30 de juliol del 2013

ALGUNS PROVERBIS AFRICANS (9)

















L’altre dia, el Jordi Mas, el company capellà amb el qual treballem en equip, venia d’un país veí. Estava sorprès d’un proverbi que li van dir. No l’havia sentit mai.

Feia poc temps que en aquest país hi havia hagut eleccions per la presidència. 

L’oposició no hi estava d’acord com s’havien desenvolupat. Davant la impotència d’aquestes protestes, algú li va dir: Els gossos lladren, la caravana passa. Era una manera de dir que no hi ha res a fer.

Avui mateix, ha vingut una petita camioneta, i el seu conductor ha demanat que li soldessin un ferro del xassís. De seguida m’he fixat en l’escrit que hi havia al davant, amb lletres grosses i visibles: Pas a pas, l’ocell no dorm mai fora. Aquí els cotxes que fan el transport són molt vells, i moltes vegades te’ls trobes amb pana a mig camí i panes grosses.

Per això sempre hi ha algun proverbi per animar als soferts viatgers. Recordo haver vist en una pel·lícula africana que una de les furgonetes que fan el transport de passatgers habitualment portava escrit al davant el proverbi internacional: L’home proposa però Déu disposa. És com si digués: Qui avisa, no és traïdor. Quantes vegades has de fer nit al ras, perquè el cotxe públic s’ha espatllat!

Els proverbis (saviesa popular) són com una canya de sucre que no et canses de xuclar. I s’apliquen a la vida diària.

En període de fam, si un home dóna de menjar als fills de la seva segona dona i oblida els de la primera muller, se’l recrimina, aplicant-li el proverbi: Si tu mires el davant de la piragua, mira també el darrere. I té sentit dir això, perquè el que condueix una piragua ha de ser mestre de la seva embarcació. 
 Com el pare de família ha d’estar atent a tots els membres de la seva família.

A l’ Àfrica també es lloa la solidaritat. Per exemple si una viuda no té res per menjar, i el veí se’n compadeix i envia algú de la família a portar-li una mica de mill, la vídua li ho agraeix tot dient: El gripau no té mà, però Déu li expulsa les mosques. I també es canta al treball en equip a través d’una imatge molt africana. Les escombres aquí es fan amb palla o fulles de palmera. I es diu: Un sol bri de palla no escombra el pati.

De la mateixa manera que un sol bri de palla no pot escombrar un gran pati, un sol obrer no pot realitzar un treball que s’ha de fer col·lectivament i en equip.
Cal fer cas de les dites populars. L’orella no és mai vella per aprendre.

Els proverbis són un mitjà, un aspecte d’una manera de conèixer per la imatge, pel cor, per afirmar els valors de l’home , la veritat de la comunitat humana que la tradició oral ha anat transmetent.

 És bo sempre conèixer-la. Mostra també la riquesa cultural d’un país. 

                                                     Sisco Pausas