16 de juliol del 2013

ÈTNIES (7)














Segons el diccionari, una ètnia és un conjunt de persones que tenen en comú un cert nombre de caràcters de civilització (comunitat de llengua i cultura) i com molts països del món, el Camerun és també un país on conviuen moltes ètnies diferents.

Fou en la segona meitat del segle XIX que les ètnies van començar a establir-se en territoris propis: Els foulber ocupen les planes del nord, tenen molts ramats de bous i busquen constantment llocs de pasturatge. Van acompanyats dels mbororos que són nòmades i pastors.

Els mosgoum i els massà estan instal·lats a les planes del riu Logone, cap a Yagoua. Els massà són pescadors, criadors de cavalls i bous.
Els mousdang i els toupori són ramaders i agricultors.
Els guisiga estan a les planes on es conrea el mill, al voltant de Marova.
                                                                                                     
A les muntanyes anomenades Mandara, prop de les viles de Mokolo i Mora viuen els qui són anomenats kirdis, perquè és una paraula àrab que vol dir pagà. Són els que no van acceptar ser islamitzats. Viuen a les muntanyes.
I a la regió on estem nosaltres, hi viuen en majoria els kotokos, primers habitants de la regió i els àrabs, pastors nòmades vinguts del Sudan i establerts en aquesta regió de l’Extrem Nord del Camerun.

La nostra convivència actualment és pacífica, però no fa molts anys, el Nadal de 1993 entraren en lluita cremant poblats i mirant d’eliminar l’ ètnia contrària.

Per això jo repeteixo sovint que cada país de l’ Àfrica és com petits volcans que en el moment més inesperat poden entrar en erupció. Vull dir que un petit espetec pot encendre la lluita tribal i fer emergir l’odi i la venjança sense límits. Fa poc ho hem viscut en països de l’ Àfrica, en la zona anomenada dels grans llacs.

I nosaltres com estrangers com som tractats? Jo penso que som valorats per la tasca de desenvolupament que anem fent a la regió.

A les comunitats cristianes d’aquí no hi ha cap habitants de la regió perquè tots són musulmans, però veuen que no fem diferències i procurem que l’ajuda social arribi a tothom, sense diferències ètniques.

La majoria de les altres ètnies que viuen en aquesta regió i alguns txadians i nigerians són els que formen les comunitats cristianes que mirem de servir.
Procurem que la diferència ètnica no sigui dificultat per treballar en conjunt i amb equip.

Ara que a Europa es parla molt de racisme mentre els pobles van esdevenint cosmopolites, aquí, en aquesta regió, hem après a conviure junts amb bona harmonia. Tant de bo duri per sempre.

                                            Sisco Pausas