9 de juliol del 2013

CAMINS D' ÀFRICA, SANTA PACIÈNCIA (6)





Eren temps de diligència,
de viatges llargs i incerts,
bandolers sense consciència
i de soferts viatgers.

Aquest rodolí final, que el Joan Farriol va posar en el seu article sobre carreteres, camins i diligències a la meitat del segle XIX, m’ha fet pensar en els camins del Camerun i d’una manera especial en els de la nostra regió.

Jo no he conegut aquests camins dels que parla el rodolí, però sí que puc assegurar que els de la regió de l’Extrem Nord del Camerun són fatals.

Amb el cotxe que nosaltres tenim, encara ens en sortim força bé. Hi ha anècdotes per explicar: Tinc gravada sobretot aquella en que una tarda, junt amb dues persones més, retornàvem amb el Toyota d’haver deixat una malalta a l’hospital de Makary. A mig camí, el cotxe se’m va quedar clavat a la sorra. Una roda rebentada, vaig pensar entre mi. Els acompanyants em vàrem fer veure la realitat. “Falta una roda al cotxe”, digué un. L’altre va respondre: “Jo n’he vist una passar al davant, guaita-la, està allà”. Havíem perdut la roda i amb el camí tan dolent, no ens vam adonar. Ja ens tens buscant els cargols. En vàrem trobar tres dels sis que hi havia. Amb una destral d’un que passava, vàrem fer forat a la sorra i col·locàrem la roda i endavant, com si no hagués passat res. Sort que el camí no estava asfaltat, amb el forat que vàrem fer, hagués quedat malmès. 

Aquí no hi ha diligències, però sí que hi ha cars, que són els vehicles de transport. Furgonetes que carreguen fins dalt. Algunes d’elles porten pintats alguns lemes, que ja prevenen els viatgers: “L’home proposa i Déu disposa”.

El viatge és llarg i incert: per fer uns 300 quilòmetres, t’hi pots passar de 8 a 12 hores, si tens la sort d’arribar-hi el mateix dia.

De bandolers sense consciència, també se’n troben. Jo encara he tingut la sort de no trobar-me ‘n cap. Aquí són anomenats coupeurs de route, els que tallen els camins. Són lladres que volen diners. Sense escrúpols. Maten si no els en dones. De tant en tant es fa alguna patrulla per capturar-los. El govern actual hi posa més mà forta, però en la nostra regió, en ser frontera amb Nigèria i el Txad, tenen moltes sortides.

De soferts viatgers, realment els africans en són. Tenen una paciència extraordinària. Davant les dificultats no s’immuten. La processó deu anar per dintre. Viatjar és una aventura. Ens riem del París-Dakar. Allò és per a rics i solament tres setmanes. Aquí, a l’extrem nord, és des de sempre i Déu vulgui que no sigui, per a sempre.

Tant de bo els soferts viatgers es revoltin i exigeixin les millores necessàries i dignes.
                                                                     
                                                    Sisco Pausas