9 de novembre del 2013

(15) DEU ANYS DE VIVÈNCIES AL CAMERUN















Aquest mes d’abril ja ha fet deu anys que vaig arribar al Camerun. Tornes a constatar que el temps passa volant. Però el record i les vivències viscudes no desapareixen. Resten per sempre.

Recordo encara aquella barreja d’il·lusió i de por dels primers dies. Il·lusió en un projecte desitjat després de tants anys i ara fet realitat: poder servir amb la presència i el treball al poble africà. Però també acompanyat de por. Por, sobretot, de saber si la meva salut resistiria l’adaptació d’un nou clima i d’uns nous costums. Amb paciència, el cos va anar adaptant-se a la nova situació i la il·lusió esdevingué realitat, convivint amb el poble camerunès. Després amb l’ajuda d’amics, entitats i parròquies, començàvem a tirar endavant nous projectes, sobretot de desenvolupament en aquesta regió marginada i pobre.

Varem compaginar el servei amb la nostra presència a les petites comunitats escampades en aquesta regió, de majoria musulmana, i l’ajuda social.
Sempre hem estat ben acollits per tothom. I molts dels projectes s’han anat fent realitat.

Hem perdut ja el nombre de pous que hem anat i anem construint. Pous de dotze metres, que és on es troben les primeres aigües, o de trenta metres, on es troba una bona aigua i la fa més potable.

Hem tirat endavant la construcció de dues escoles primàries. La de Blangoua dóna continuïtat a l’escola maternal, que ja existia des de 1995 i que ara ja va per la tercera generació d’alumnes que surten amb el títol de primària.

També varem consolidar l’escola de Blaram, el darrer poble a entrada del llac Txad, amb la construcció de noves aules i actualment una casa per als mestres.
L’any 1998, a Blangoua començàvem  una escola professional per a joves, amb l’objectiu que durant dos anys es formessin en soldadura, fusteria, electricitat, mecànica i informàtica, i que això els servís per espavilar-se en la vida. Cada any surten vint nous alumnes amb l’aprenentatge.

I els projectes no paren, ara s’està construint una residència per acollir cinquanta estudiants vinguts d’arreu.

I la il·lusió continua: poder crear una associació de dones perquè aprenguin costura i altre necessitats, per ajudar-les a valdre’s per elles mateixes. A Makary ja funciona.

Durant aquests deu anys més de cinquanta persones, amics i coneguts, amb visites, cooperació o camps de treball ens han vingut a veure. I això també ha estat un estímul per a nosaltres.

El darrer colofó  ha estat aquest passat mes de març, amb l’agermanament dels pobles de Santa Eulàlia de Ronçana i de Blangoua.

Deu anys de convivència amb el poble africà, on, deixant enrere les nostre pors, ens hem beneficiat mútuament, donant i donant-vos, rebent i acollint, treballant i ajudant, sempre amb moltes ganes i il·lusió.

Deu anys ben aprofitats, que ens han ajudat a créixer mútuament . En donem gràcies a Déu.

                                                        Sisco Pausas  





Fotos Mercè Godall