27 de gener del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (3). L'OCUPACIÓ DE LA TERRA



"En aquestes circumstàncies -tant la comarca com Sant Climent- s’hi trobaren immersos durant els segles IX i X en un tema que val a resoldre, el de l’ocupació de la terra i les condicions en que es feia aquesta ocupació.

Una forma d’adquirir la propietat de la terra era l’aprisió –dret del primer ocupant, o ocupació d’una terra de ningú. El seu aprofitament i el conreu continuats  durant trenta anys en garantia la propietat.   
                                                                               
 Una altra forma d’adquirir-ne  el dret d’ús o domini útil, era l’establiment o la concessió de terres que els grans terratinents –nobles o comunitats religioses- feien als pagesos que volguessin conrear-les.

Els primers mitjançant l’aprisió, guanyaven o conservaven la qualitat d’homes lliures i tenien en nom i sota la protecció la propietat eminent del comte, i només  a aquest havien de retre obediència i tribut. Llurs propietats s’anomenaven alous i ells aloers.
Els segons es trobaven en una situació servil, lligats als senyors feudals i sotmesos a unes obligacions i unes càrregues econòmiques i personals que sovint depenien de  l’arbitrarietat de llur senyors, dels quals eren vassalls o “homes propis”.

Si les condicions de vida dels aloers eren de llibertat plena i millors que les dels homes propis, no eren exemptes de perill o amenaces a causa de la violència social i de la cobdícia i la prepotència dels nobles, que abusaven a graciant de llur poder contra tota mena de gent senzilla o menys poderosa que ells. Així, aviat es manifestà una tendència per part dels aloers mitjans i petits, a acollir-se sota la protecció de gran terratinents (nobles o eclesiàstics) a canvi de cedir-los la propietat de llurs terres, però reservant-se’n, tanmateix, el conreu i els fruits, es a dir, el domini útil.

Més endavant, a partir del segle XIII i sobretot del XIV, la situació d’aquests dos grups socials es deteriorarà: seran els pagesos de remença sotmesos als abusos i mals usos de llurs senyors. Però ara vivien en unes condicions relativament bones.

És en aquest marc que trobem el document que ens obre les portes a la història de Sant Climent: és la donació, l’1 de juny de l’any 970, feta pels propietaris, d’un alou a la comunitat religiosa de Santa Maria de Castelldefels, filial del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

1) Esmenta els noms dels aloers donadors –Llobell, la seva muller Juliana i els fills Requesens i Sunyer- i dos testimonis de l’acte: Gelmir i Pere Vives. Són els sis primers personatges coneguts relacionats amb la història de Sant Climent, sobretot els quatre primers, dels quals, malgrat que no ho podem afirmar amb tota seguretat, és molt probable que visquessin a la nostra localitat, a l’alou.

2) Situa el cenobi de Santa Maria al lloc de Castelldefels, al comtat de Barcelona i dins del terme del castell de Rosanes, altrament anomenat d’Eramprunyà, castell del qual depenia la població de Sant Climent. I en delimitar l’alou situa el Montbaig al nord-est, el torrent a l’oest i al nord-oest el camí que duu a l’església de Sant Climent. Una bona lliçó de geografia –tan política com física- i una determinació de la finca, , al  peu o a la falda  del Montbaig (San Ramon), que sembla coincidir amb el mas actual de Can Molins o ser-ne molt propera.

3) Per la descripció de l’alou ens assabentem que era un mas amb un casal (o masia), amb uns conreus de farratges (que suposen l’existència de ramaderia i/o d’animals de tir i de treball), arbres (sense especificar-ne les especies), i la resta  de vinyes  i terres, conreades o no.

4) Jurídicament  la finca era un alou  -propietat lliure, sense supeditacions  ni càrregues feudals- i la cessió es fa amb la condició que els propietaris antics en retindran el dret d’ús, de conreu i dels fruits per tota la vida, tant d’ells com dels descendents, els quals hauran de pagar la tasca als nous propietaris (la tasca era  l’onzena part de tots  els fruits d’una finca, tant vegetals com animals).

És doncs,  un acte com els que hem explicat més amunt, pels quals uns aloers es posen sota la protecció d’un terratinent més poderós i influent.

Ens trobem doncs, davant un document  breu, però de gran valor perquè ens dóna una sèrie de detalls sobre  la geografia, les persones, l’economia, les formes de vida, les relacions socials, jurídiques, fiscals, etc., del Sant Climent d’ara fa més de mil anys.

A més és testimoni de la presència, al costat del domini feudal representat pel castell d’Eramprunyà, d’un altre domini territorial, de propietat de la terra, per part de l’església a través d’un monestir tan poderós com era el de Sant Cugat del Vallès, que tenia propietats escampades per tota la geografia catalana i sobretot pel Vallès, el Maresme, els voltants de Barcelona, a la nostra comarca i a les del Penedès, l’Anoia i el Bages."

                                                 Jordi Moners i Sinyol 

Continuarà...

24 de gener del 2013

FLORS D'HIVERN: "ELS JUNQUILLOS"


La història del mercat de la flor a Barcelona es remunta al segle XIX, a l’espai que actualmente ocupa la Llibreria de la Generalitat de Catalunya, a la Rambla dels Estudis. Sota aquell cobert de voltes s’amuntegaven al terra cabassos plens de flors que s’anaven buidant a mida que passava el matí.

Aviat aquest mercat improvisat va anar quedant-se petit i a poc a poc va anar estenent-se fins a ocupar bona part de la Rambla de les Flors.


Al segle XIX aquest era l’únic mercat existent de venda de flors i plantes de Barcelona.


Els climentons sempre havien estat presents als mercats de Barcelona: Sant Josep, Sant Antoni, Barceloneta, La Concepció, Ninot, Hostafranchs, Sants, Gràcia, La Llibertat, Santa Caterina,...


Sant Climent davant la seva proximitat amb la ciutat va ser proveïdor de productes del camp.


El meu record em porta al camp de les Filipines i del Llanàs que estaven envoltats de junquillos, el seu hàbitat requereix prats humits, per això es plantaven a les voreres del vall, també hi havia lliris, però aquests no es portaven al mercat.


Els junquillos eren coneguts com a nadales ja que, la seva floració comença al desembre.


Fa una inflorescència que té fins a quinze flors de pètals de color blanc-groguenc i una corona ben desenvolupada de color groc.


Dos manats de junquillos eren una dotzena i gairebé es feien més de cent poms.


Quan estaven preparats es portaven a la Rambla de les Flors per vendre'ls a l’engrós.


No podies parlar mentre feies els manats, perquè anaves contant i et podies confondre.


A la primavera la tija encara es verda , a l’estiu la planta s’asseca i queda solament el bulb, a la tardor comencen a sortir les fulles, i a l’hivern surten les flors.


Es valoraven molt perquè era una flor d’hivern, pel seu perfum i com que en aquells temps no hi havia hivernacles, era una de les poques flors existents, junt amb el galzeran.


També es plantaven violers que eren de color vermell o groc (alhelí), lilàs que eren flors de color lila, malva o blanc i roses terreres.


Totes aquestes flors es portaven a la Rambla i s’estenien a terra, sobre el mocador de fer farcells.


Sorties de la Rambla carregat de bitllets, per anar cap al born a vendre les fruites i verdures del temps.






20 de gener del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (2) LES FONTS HISTÒRIQUES



En aquesta segona entrega s’analitzen les Fonts Primàries que es van produir durant els esdeveniments estudiats.

Fonts Materials (edificis, camins...), i

Fonts  Escrites (cròniques, documents legals,...), ambdues són molt importants a l’hora de construir la història.

“Si als pobles de la rodalia tenim documents i informació suficient per fer-ne retrocedir la història fins a la època iberoromana, o fins i tot més endarrere, a Sant Climent la documentació no ens permet de fer recular la història més enllà de l’any 970.

Pel que fa als pobles veïns, tenim per exemple a Sant Boi restes romanes importants (les termes) i nombroses localitzacions d’assentaments humans ibèrics; a Sant Vicenç el poblat ibèric del Puig de Castellar; a Gavà, a més de les vil·les romanes,  a la cornisa muntanyenca arran de les marines, podem endinsar-nos fins als temps neolítics, i a Begues fins als eneolítics...

Tot i això, i el fet que a Sales s’hi hagi trobat una vil·la (masia) romana  i al cim del Montbaig (o Sant Ramon) s’hi hagin detectat restes ibèriques, ens fa suposar que Sant Climent, no podia estar mancat de manifestacions semblants de vida i d’activitats humanes, almenys durant les èpoques romana i ibèrica. Però malauradament no s’ha pogut descobrir cap rastre fins avui.

Aquesta suposició es basa en dos arguments complementaris:

1)  L’existència del Camí Ral, que de totes les vies que comunicaven Barcelona amb Olèrdola i Tarragona era la més fàcil, planera i ràpida, i

2) La presencia l’any 970, de l’església de Sant Climent, al peu mateix de l’antic Camí Ral.

Precisament a l’època carolíngia, a causa de la inseguretat militar regnant, els pobles, les esglésies, els castells, s’edificaven en llocs arrecerats i encinglerats, i no tant exposats al perill d’un atac inesperat, facilitat per una via tan fressada com podia ser aquell Camí Ral.

Aquests arguments fan creure que l’edifici de l’església –i probablement d’algun mas existent als encontorns- no devia ser gens recent, i que remuntava a una època de més tranquil·litat social i política, com podria ser el període de l’imperi romà abans de les grans invasions germàniques o algun altre anterior a la invasió musulmana.

Aleshores la Catalunya naixent es trobava en un període d’expansió territorial. El comtat de Barcelona  -com els altres comtats catalans que tenien frontera amb els sarraïns- s’esforçava a eixamplar els seus territoris cap al sud i l’oest, no solament per allunyar el perill enemic, sinó també per ampliar les seves possessions i augmentar les seves rendes. Per això aquest és també un període d’expansió demogràfica forta, de repoblament de les terres abandonades i desprotegides prop de la frontera amb els àrabs. 

I en aquesta situació de perill constant i de marginalitat, es trobaven les terres situades entre el Llobregat i una línia fronterera  amplia i indeterminada, una terra de ningú, que iniciant-se a la nostra comarca s’anà desplaçant progressivament Penedès enllà fins al Camp de Tarragona, i que aleshores, cap al any 970, es trobava entre els rius Foix i Gaià.

Les ràtzies o expedicions militars musulmanes s’abraonaven sovint contra les nostres terres, amb l’afany no pas de reconquerir-les, sinó de devastar-les cremant i destruint masos i sembrats, saquejant-t’ho tot i matant-ne els habitants o fent-los presoners per a servir-se’n després o vendre’ls com a esclaus. Eren expedicions en cerca de botí i per a debilitar econòmica i psicològicament l’enemic  cristià.

En parlar del Camí Ral ja en vist com la primera notícia que en tenim és gràcies a un fet d’armes entre cristians i moros, l’any 898, quan aquests travessaven la nostra comarca, de tornada cap el sud, després d’una d’aquestes expedicions militars contra Barcelona i contra tot el que trobaven al seu pas.

Per a protegir aquesta zona tan insegura –zona de frontera o marca- i per anar guanyant terres als àrabs, els comtes barcelonins havien seguit una tàctica triple:  
                                                                                                         
a) Militar, amb la construcció d’una xarxa atapeïda de castells i fortificacions; 

b) Econòmic-demogràfica, amb un repoblament de pagesos, els quals, amb llur presència i llur actuació, contribuïen tant a la defensa d’aquest territori com a l’ increment de la riquesa social, en un període que aquesta provenia gairebé exclusivament de l’agricultura, i  

 c) Polític -religiosa, amb la instal·lació, expansió i consolidació de l’organització eclesiàstica en aquesta zona, per tal de cohesionar-hi ideològica, cultural i socialment tota la població nouvinguda en uns ideals i unes pautes de vida adequades als interessos de les classes dominants.Aquest avenç triple no sempre seguia el mateix ordre de penetració en terra enemiga o terra de ningú: generalment era la població miserable i marginal  la que anava a arrabassar les terres més allunyades i perilloses per conrear-les, i així servir d’estímul i punt de suport a la noblesa militar per venir-hi a imposar la seva autoritat amb les armes i amb la construcció de noves fortificacions. Però també era freqüent el procés invers: els nobles organitzaven expedicions militars i,  un cop conquerides les noves terres, feien venir-hi gent pobre i sense treball d’altres comarques per a conrear-les i ocupar-les, i en el seu cas defensar-les contra l’enemic.


 De vegades eren monjos o ermitans que, en la frondositat dels boscos o en les escabrositats de les muntanyes, cercaven la solitud i l’aïllament per a construir petites cel·les d’oració i de treball, que esdevenien una mena d’avantguarda espiritual, però sovint també uns centres d’explotació agrícola que preparaven l’arribada dels pagesos i militars”.





                                                                           Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...

13 de gener del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (1) ELS ORÍGENS.



Jordi Moners i Sinyol (El Prat, 1933), és un polític i filòleg molt relacionat amb Sant Climent de Llobregat, va fer les primeres classes oficials de català i Història de Catalunya al poble, en temps dels ajuntaments pre-democàtics i més tard l'any 1989, va escriure una breu i enriquidora història de Sant Climent.

Durant unes setmanes podrem gaudir dels seus coneixements i així apropar-nos al nostre poble gràcies a la seva col.laboració, ja que els seus escrits són d'actualitat per a les joves generacions de climentons i també per aquells no tan joves que vulguin conèixer o recordar els nostres orígens.


ELS ORÍGENS

“Com tants d’altres pobles catalans, Sant Climent també explica el seu naixement amb uns fets més o menys imaginaris en forma de llegenda.

Temps era temps, diuen, que aquests rodals entre la serra de Miramar i Costa Fustera, aquella olla natural que formen les muntanyes al voltant del poble actual, eren una boscúria immensa on vivien a cor que vols tota mena de salvatgines i l’home tenia prou dificultats per a endinsar-s’hi sense perill de perdre-s’hi,  Sant Climent encara no existia.

No hi havia ni les cases d’avui ni les de segles enrere, però en les afraus i els amagatalls que roques i alzines oferien, venien a emboscar-s’hi els bandolers després d’haver fet llurs malifetes.

A l’altra banda d’aquestes carenes s’encauaven en aquest racó del món, segurs que ningú no gosaria venir-los-hi a cercar.

Aquests primers pobladors accidentals de l’actual Sant Climent, s’hi devien trobar bé, i segurs sobretot. I en perllongar-hi llur estada, van anar-s’hi acomodant, i hi bastiren ara unes cabanes, després unes cases, més tard uns horts...

També es conta que un cop aquesta nova fase mig civilitzada, mig bandolera, quan els soldats del senyor baró venien en cavalcada  a caçar lladregots climentons, les dones des de les finestres de les cases es posaven a bufar tan fort com podien uns corns que tenien a punt i així avisats els marits, que rondaven per cingles i comes, s’esmunyien de les mans dels perseguidors amb plena impunitat.

A partir d’aquest canemàs rondallístic, com sempre i com a tot arreu, han sortit versions més o menys diferents.

Però ara, sadollats ja d’aquesta poesia popular cerquem-ne les deus històriques. Però de quina història? La d’uns fets que s’esdevingueren en la foscor dels temps, fa més de mil anys, que és quan comencem a tenir notícies de la parròquia i del terme de Sant Climent, o bé d’una història moderna que ha estat disfressada d’antiga?

Hi ha dues pistes possibles, històriques ambdues, una de moderna i un altra d’antiga.

La primera és el fet que durant el segle passat fins un temps que moltes persones encara recorden, un bon grapat de famílies climentones vivien del contraban, o, si més no se’n servien per ajudar a tirar endavant la casa. Bé això dels contrabandistes potser que, més que als pobres traginaries de mercaderies que deurien ser els pagesos d’ací, s’hauria de dir als que realment s’hi feien la barba d’or, els grans negociants del contraban.

Els climentons eren molt apreciats en aquesta feina de traginar mercaderia, camaforts , lleugers, resistents a les intempèries i a l’esforç físic, arriscats per córrer de nit els trencalls de les muntanyes del Garraf.

L’altra pista, l’antiga, pot servir per explicar l’origen llegendari però també històric del nostre poble. Aquesta pista és el Camí Ral, que passava  -i passa- al llarg de tot el terme municipal.

Tot Camí Ral enllamineix els bandolers, sobretot en els topants desemparats, boscosos i solitaris, com devien ser els de les nostre contrades.

Serà aquesta l’autèntica font de la llegenda? Si poguessin demostrar que aquesta narració és anterior al contrabandisme modern, gairebé podríem assegurar que sí...

 Però tant se val.

Tenim una llegenda prou bonica, i encetades una pila de preguntes per als que tinguin curiositat i interès pel nostre passat. Aquesta incertesa i la boirina que envolta la contalla és precisament un element essencial i valuós. Pot ser és millor que no profanem el secret.”
                                                                       
                                                                     Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...