27 de gener del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (3). L'OCUPACIÓ DE LA TERRA



"En aquestes circumstàncies -tant la comarca com Sant Climent- s’hi trobaren immersos durant els segles IX i X en un tema que val a resoldre, el de l’ocupació de la terra i les condicions en que es feia aquesta ocupació.

Una forma d’adquirir la propietat de la terra era l’aprisió –dret del primer ocupant, o ocupació d’una terra de ningú. El seu aprofitament i el conreu continuats  durant trenta anys en garantia la propietat.   
                                                                               
 Una altra forma d’adquirir-ne  el dret d’ús o domini útil, era l’establiment o la concessió de terres que els grans terratinents –nobles o comunitats religioses- feien als pagesos que volguessin conrear-les.

Els primers mitjançant l’aprisió, guanyaven o conservaven la qualitat d’homes lliures i tenien en nom i sota la protecció la propietat eminent del comte, i només  a aquest havien de retre obediència i tribut. Llurs propietats s’anomenaven alous i ells aloers.
Els segons es trobaven en una situació servil, lligats als senyors feudals i sotmesos a unes obligacions i unes càrregues econòmiques i personals que sovint depenien de  l’arbitrarietat de llur senyors, dels quals eren vassalls o “homes propis”.

Si les condicions de vida dels aloers eren de llibertat plena i millors que les dels homes propis, no eren exemptes de perill o amenaces a causa de la violència social i de la cobdícia i la prepotència dels nobles, que abusaven a graciant de llur poder contra tota mena de gent senzilla o menys poderosa que ells. Així, aviat es manifestà una tendència per part dels aloers mitjans i petits, a acollir-se sota la protecció de gran terratinents (nobles o eclesiàstics) a canvi de cedir-los la propietat de llurs terres, però reservant-se’n, tanmateix, el conreu i els fruits, es a dir, el domini útil.

Més endavant, a partir del segle XIII i sobretot del XIV, la situació d’aquests dos grups socials es deteriorarà: seran els pagesos de remença sotmesos als abusos i mals usos de llurs senyors. Però ara vivien en unes condicions relativament bones.

És en aquest marc que trobem el document que ens obre les portes a la història de Sant Climent: és la donació, l’1 de juny de l’any 970, feta pels propietaris, d’un alou a la comunitat religiosa de Santa Maria de Castelldefels, filial del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

1) Esmenta els noms dels aloers donadors –Llobell, la seva muller Juliana i els fills Requesens i Sunyer- i dos testimonis de l’acte: Gelmir i Pere Vives. Són els sis primers personatges coneguts relacionats amb la història de Sant Climent, sobretot els quatre primers, dels quals, malgrat que no ho podem afirmar amb tota seguretat, és molt probable que visquessin a la nostra localitat, a l’alou.

2) Situa el cenobi de Santa Maria al lloc de Castelldefels, al comtat de Barcelona i dins del terme del castell de Rosanes, altrament anomenat d’Eramprunyà, castell del qual depenia la població de Sant Climent. I en delimitar l’alou situa el Montbaig al nord-est, el torrent a l’oest i al nord-oest el camí que duu a l’església de Sant Climent. Una bona lliçó de geografia –tan política com física- i una determinació de la finca, , al  peu o a la falda  del Montbaig (San Ramon), que sembla coincidir amb el mas actual de Can Molins o ser-ne molt propera.

3) Per la descripció de l’alou ens assabentem que era un mas amb un casal (o masia), amb uns conreus de farratges (que suposen l’existència de ramaderia i/o d’animals de tir i de treball), arbres (sense especificar-ne les especies), i la resta  de vinyes  i terres, conreades o no.

4) Jurídicament  la finca era un alou  -propietat lliure, sense supeditacions  ni càrregues feudals- i la cessió es fa amb la condició que els propietaris antics en retindran el dret d’ús, de conreu i dels fruits per tota la vida, tant d’ells com dels descendents, els quals hauran de pagar la tasca als nous propietaris (la tasca era  l’onzena part de tots  els fruits d’una finca, tant vegetals com animals).

És doncs,  un acte com els que hem explicat més amunt, pels quals uns aloers es posen sota la protecció d’un terratinent més poderós i influent.

Ens trobem doncs, davant un document  breu, però de gran valor perquè ens dóna una sèrie de detalls sobre  la geografia, les persones, l’economia, les formes de vida, les relacions socials, jurídiques, fiscals, etc., del Sant Climent d’ara fa més de mil anys.

A més és testimoni de la presència, al costat del domini feudal representat pel castell d’Eramprunyà, d’un altre domini territorial, de propietat de la terra, per part de l’església a través d’un monestir tan poderós com era el de Sant Cugat del Vallès, que tenia propietats escampades per tota la geografia catalana i sobretot pel Vallès, el Maresme, els voltants de Barcelona, a la nostra comarca i a les del Penedès, l’Anoia i el Bages."

                                                 Jordi Moners i Sinyol 

Continuarà...