2 de febrer del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (4). LA SOCIETAT DE L'ANY 1000



Per tal d’estimular el repoblament de les terres ocupades recentment i per tal de fer recular els àrabs cap al sud i guanyar-los nous territoris, els comtes de Barcelona concedien al costat de privilegis importants, alts càrrecs públics, latifundis extensos i beneficis de tota mena als homes preeminents de la noblesa- també perdons i amnisties a tota mena de gent que volgués anar a repoblar les ciutats i les terres frontereres, i drets i llibertats a la població menuda que conreava els camps.

Les primeres concessions d’aquestes llibertats o franqueses les tenim documentades a la carta de població del Montmell –Baix Penedès- l’any 974 i a la de Cardona l’any 986.

La generositat dels sobirans catalans en atorgar aquests drets i beneficis no era gratuïta, i era només una compensació pel risc i les responsabilitats que havien d’assumir  aquelles noves poblacions en la defensa de les fronteres. Quan aquestes concessions es produïen, atenuaven les dificultats de la vida d’aquells pagesos i artesans aclaparats no solament pel perill d’eventuals atacs militars de l’enemic, sinó també pels inconvenients d’una tècnica molt primitiva i d’una natura encara gens domesticada que, si en les bones anyades els permetia unes collites no gaire abundoses, qualsevol temperi els podia abocar a la fam i a la misèria.

Conservem un document del 29 d’abril de 1011 on els comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda confirmen la cessió, feta anys abans pels pares del primer –els comtes Borrell i Letgarda- al Monestir de Sant Cugat del Vallès, de tots els alous que els sobirans barcelonins posseïen escampats dins el “terme del castell d’Eramprunyà, al lloc anomenat castell de Fels..., al lloc anomenat de Cans, de la Vall de Sant Climent, al lloc dit de Gavà i a la Sentiu i a la Vall que anomenen Voltrera i al Sitjar”. Si en aquesta cessió no sembla gens clara la presència dels alous de l’actual terme de Sant Climent de Llobregat, les afrontacions que el document estableix de l’àmbit dels alous, fa més segura aquesta presència: “al nord amb el castell d’Eramprunyà o l’era Ventosa (?), a orient amb el nostre hort comtal al lloc Sales i el Montbaig, a migjorn amb els abismes de la mar profunda..., a l’occident amb el Garraf o l’Heura (?)”.

Com que una castellania o terme d’un castell formava una unitat administrativa i tenia una cohesió sòcio – política, hem de suposar que aquells sectors que semblen no ser inclosos en aquests límits, la part alta de Sant Climent i Begues, també hi havia de ser contemplats –sempre que hi hagués hagut algun alou comtal, és clar- perquè aquestes dues parròquies formaven part, juntament amb les altres esmentades, del terme que dominava el castell roquer d’Eramprunyà.

Però a més aquesta declaració de reconeixement d’una donació anterior, els comtes fan públic: “Afegim i concedim a tots aquells que habiten o habitaran en els predis o alous esmentats... que puguin aprofitar-se de les pastures i que puguin fruir en qualsevol lloc de totes les nostres marques i possessions. Que tallin llenya arreu de les nostres selves, muntanyes i boscs, sense cap impediment i segons que ho diguin llurs necessitats, i que els sigui permès de pescar a la mar sense limitació de lloc, i mercadejar amb tota mena de naus, sense cap obstacle ni contrarietat. I qui s’oposi a aquesta liberalitat, que caigui en la ira de Déu...”.

La llarguesa dels sobirans en el nostre cas no és tan generosa com en els casos de Cardona o del Montmell, i avui ens pot semblar estranya i àdhuc menyspreable, però les circumstàncies i l’època en que fou practicada li dóna un altre caràcter. Precisament aquest document ens permet d’observar, encara que només sigui per una escletxa les formes de vida i de l’economia d’ara fa mil anys, i comprendre i conèixer com vivien aquells avantpassats tant remots. I el malefici que es vol fer caure damunt els que s’oposin a aquestes llibertats, és ben clar que vol prevenir i evitar els abusos dels poderosos, nobles i grans terratinents, que intentaven insistentment espoliar la gent modesta dels seus ben i possessions materials i dels drets socials adquirits.

Ara, sense pretendre fer un retrat complet d’aquella època, intentem penetrar en el seu món misteriós, que només molt fragmentàriament  ens permeten aclarir els documents.

Davant la informació de que disposem –donacions, compra – vendes, testaments i execucions testamentàries, permutes, reconeixement de drets i llibertats, etc.- se’ns presenten una sèrie de preguntes que intentarem respondre.

                                                                  Jordi Moners i Sinyol

Continuarà...