Viure
a pagès la infància m’ha reportat un creixement personal i unes experiències
que no canviaria per res.
De
petit estar en contacte amb la natura i els animals era natural i quotidià.
Donar
el menjar als conills, les gallines, els ànecs, les oques, el porc, el
cavall,... formava part de la economia familiar, els animals que tenies
ajudaven a la subsistència, a diferència d’avui que es necessita tota una
tecnologia digital (mòbils, ordinadors, tauletes,...) i altres etcèteres per a
subsistir que no són de caràcter natural i per tant assimilables.
Als
conills els donaven alfals, pa, cabrunes (semblant al trèvol però de tija alta
i dreta), lletsons i branques d’arbres de les que menjaven la pell. Cada mes s’emparellaven
els conills perquè tinguessin cries sovint.
Tenien
una gàbia gran sota la galeria.
A
les gallines els donaven blat de moro i grans (blat, ordi,...), fulles de
verdures...
Les
oques feien un gran escàndol, menjaven pa remullat, tomàquets, segonet (segó
molt fi, el darrer que se separa en purificar la farina) barrejat amb el pa, carbassons,...
Els galls et despertaven a la matinada amb el
seu cant; entre ells es picaven i es feien malbé les crestes.
El
cavall estava l‘estable, a l’estiu
posaven a la menjadora alfals sec i tendre barrejat amb palla, a l’hivern farratge (blat, ordi,
civada,...) i tot l’any garrofes i gra.
El
terra de l’estable era de grava, a sobre es posava la palla i peloses (herba
pilosa i eriçada), quan hi havia una pila al femer s’omplia el carro de fems i
el portàvem al camp per adobar ecològicament la terra.
Les
oques, les gallines, els pollastres i els galls campaven al seu aire i quan
podien s’anaven cap al estable i es passejaven per entre les potes del cavall,
feien una vida social molt intensa.
A
vegades les gallines queien al pou i nedaven, les havies d’agafar amb un
cistell, si es que no s’ofegaven.
Quan
la gallina estava lloca, la posàvem a la galeria de dalt, perquè havia d’estar
sola per covar els ous i quan naixien els pollets, una altra vegada cap avall.
El
porc estava a la cort, allà hi havia la menjadora i el desguàs que anava a
parar a la bassa i que recollia els excrements de la comuna i també els purins
del porc.
La
bassa tenia una trapa que s’obria i amb un bujol (galleda de ferro proveïda
d’un mànec) s’agafava el contingut de la bassa i es posava dins dels barrals
(portadora coberta amb un forat que es tapa amb un tap de suro).
Els
barrals es posaven al carro i es portaven a Marina o als cirerers de la
vinya, era l’adob ecològic.
Hi
havia un altre estable on vam tenir una burra.
Els
nens convivien amb aquest món dels animals i de les plantes amb tota normalitat
i les bèsties es sacrificaven amb naturalitat. De petits anàvem a la riera a
plantar el nostre hort: mongetes, cebes i el que calgués.
Fèiem
servir l’enginy com tots els infants, per fer amb qualsevol fusta i uns coixinets un patinet que baixava
disparat pel carrer avall.
Les espases les fèiem amb les canyes
americanes i amb les branques d’olivera construíem arcs que després tensàvem
amb cordes, les fletxes eren de boga.
Els tiradors eren de fusta d’olivera, agafàvem un
cuiro i posaven la goma de càmeres de bicicleta per tirar les pedres.
Jugàvem
a bales: la més grossa era la d’acer que trèiem dels coixinets, les petites
eren d’argila o de vidre, aquestes últimes tenien més valor.
També
jugàvem a cartrons: aquest joc era el mateix que les bales però amb cartrons de
les capses de llumins, que venien a ser com cromos, que intercanviàvem, n’hi
havia de valors diferents, necessitàvem una peça d’acer que fèiem servir de
volandera, marcàvem un rectangle i cada jugador col·locava els seus cartrons,
des de certa distancia havíem de llençar la peça i fer saltar els cartrons del rectangle, els que quedaven fora ens els
quedàvem.
Altres
jocs eren les baldufes i també el clotet,
en aquest darrer havíem de fer un clot a terra i si et posaven a dins
del clot quedaves eliminat.
Sempre
procuràvem treure’n profit dels nostres invents, era la feina de cada dia.
Recordo
que anava amb als amics a la riera, allà fèiem un forat en la terra d’argila i
ja teníem el forn muntat, posàvem llenya a dins i l’enceníem i quan ja teníem
el carbó, el posàvem en paperines de paper d’estrassa i l’anàvem a vendre per
les cases per treure uns calerons, hi havia qui comprava moltes vegades per
pietat, nosaltres si el veníem eren rics.
Totes
les cases a Sant Climent tenien llenya i carbó.
El món actual viu creant hipoteques, abans
demanar una hipoteca era penjar-se perquè el que no devia res a ningú era
lliure.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada