17 de març del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (8). EL CASTELL D'ERAMPRUNYÀ



"Al llarg de la història, els castells han tingut una funció principal en l’estratègia militar, tant per a la defensa com per assegurar l’avançada de conquestes territorials. Aquesta funció doble era la que tenien els castells que durant els segles IX i X es construïren, o reconstruïren, al sud del Llobregat, a l’anomenada “marca” – o terra fronterera del comtat de Barcelona.

En aquesta zona, i a la rodalia més propera a Sant Climent, teníem els castells roquers de Cervelló i Eramprunyà, i a la reraguarda, menys poderós però situat estratègicament com aquests dos, el castell de Sant Boi.

El de Cervelló vigilava ben amagat el pas de l’Ordal. El de l’Eramprunyà, també discretament i no gaire lluny, controlava d’una banda el Camí Ral de Barcelona a Olèrdola, i d’un altra banda, el camí molt més dificultós i menys important de la costa i sobretot, era el guaita amatent a qualsevol pas o desembarcament de vaixells enemics.

El santboià al darrera, ultra ser un reforç dels altres dos, vigilava el Camí Ral i el pas del riu – pel gual o amb la barca- .Tots ells eren secundats i reforçats per un conjunt ben distribuït de torres fortificades i complementàries que arrodonien aquesta estructura defensiva - expansiva.

Els castells més importants – per la seva potencialitat militar, però sobretot, per la potencialitat poblacional i econòmica- amb la penetració del sistema feudal i, especialment a partir de l’any mil, incorporen a la funció estratègica inicial, la de ser centres jurisdiccionals, als quals se’ls atribuí un territori determinat.

Foren els castells termenats, diferents dels altres, amb una funció exclusivament militar.
Eramprunyà fou un castell termenat, i el seu terme comprenia les parròquies de Sant Cristòfol de Begues, Sant Miquel del mateix castell, Sant Pere de Gavà, Santa Maria de Castelldefels i Sant Climent que abastava els territoris dels municipis actuals de Sant Climent i Viladecans (aquest últim depenia de la nostra parròquia).

Sant Climent era la parròquia, sens dubte, més populosa de tota la castellania i la que mantenia un dinamisme social i econòmic més intens, sia per la proximitat a la ciutat comtal, sia per la fertilitat dels conreus del pla, i a muntanya el trànsit humà i comercial del Camí Ral, sobretot a partir del segle XI i següents.

El castell d’Eramprunyà sempre estigué sota la potestat –propietat eminent o sobirana-  dels monarques catalans, els comtes de Barcelona, però aquests sovint cediren aquesta propietat eminent a persones de la seva família i confiança: així veiem com Borrell  II  la cedeix a la seva muller Eimeruda; llur fill Ramon Borrell la devia cedir a la seva muller Ermessenda, perquè l’any 1023 la trobem com a senyora eminent d’Eramprunyà i d’una trentena més de castells dels comtats de Barcelona, Girona i Osona, i més tard Ramon Berenguer I cedí a la seva tercera muller, la comtessa Almodis.

El castell és citat per primera vegada l’any 957, en un document del cartulari de Sant Cugat del Vallès, és possible que la construcció o recuperació d’aquest castell per part dels homes del comte barceloní, fos contemporània a la del castell de Cervelló, que esta documentat l’any 904.

Existeix un document de l’acte de jurament de l’any 980 –que se celebrà a l’església de Sant Miquel d’Eramprunyà- del testament sacramental de Galí, senyor del castell de Sant Martí de Sarroca, per mèrits de conquesta, era un dels personatges principals de la comarca, i se l’ coneix com a Galí, veguer de Sant Martí.

El fet que el mateix testament es jurés davant l’altar de l’església del castell, i la circumstància  que cap a l’any 1023 veiem que gent de la seva nissaga, en  fossin senyors a partir d’una convinença signada entre Ermengol II d’Urgell i Berenguer Ramon I de Barcelona, referma la relació amb el castell.   

I  d’una manera definitiva a partir de la convinença entre Ramon Berenguer I i Mir Geribert, signada l’any 1059, resten els Sant Martí establerts a la senyoria d’Eramprunyà.

El matrimoni de Mir Geribert amb la seva primera muller, Dispòsia, l’entroncà amb els Sant Martí i incrementà encara més el seu poder i el seu prestigi.

Enfrontat amb Ramon Berenguer I, l’any 1041, aixecà la bandera de la revolta en defensa de les seves pretensions polítiques i dels privilegis de la noblesa feudal, en contra del poder sobirà dels comtes barcelonins, i es proclamà “Príncep d’Olèrdola” i senyor del Penedès.

Després de posar en perill l’estabilitat de tot el comtat i la sobirania comtal, Mir Geribert fou vençut i hagué de retre homenatge i jurar fidelitat al seu senyor. Però malgrat aquesta submissió consignada a la convinença de l’any 1059, les reivindicacions nobiliàries no solament no havien estat reduïdes, sinó que triomfaren, els seus privilegis s’ampliaren i tot el sistema feudal es consolidà.

Aquesta revolta, que afectà molts punts de la geografia catalana, degué caure com una llosa en la nostra castellania. D’entrada sabem que el 1051-52, Bernat, fill de Mir, féu una cavalcada –expedició destructora, de càstig o revenja- per les terres del castell. Les pèrdues conegudes d’aquesta cavalcada foren de 200 unces d’or, però el fet que la revolta es centrés especialment a tot el territori al sud del Llobregat i que el senyor d’Eramprunyà fos el cap visible, ens fa pensar que tota la castellania, i doncs la nostra vila i la seva població en sortiren malparats.

Durant molts anys la família Mir es van enfrontar, si més no judicialment, amb el monestir de Sant Cugat, pledejant contra les propietats que el monestir tenia a la castellania i a Sant Climent. 
   
La senyoria dels Sant Martí es mantingué més de 150 anys encara fins que a la primera meitat del segle XIII, Ferrer de Sant Martí la traspassà als Santa Oliva, una altra família important del Penedès.

De fet els Santa Oliva ja eren castlans d’Eramprunyà o sots-castlans, ja que en l’esmentat  document  de l’any 1059 es reconeix el dret a subinfeudar el castell.
Les subinfeudacions en cadena és característic d’aquest període feudal i fa que la propietat útil dels feus es fragmenti. I és clar, quan les rendes s’han de repartir cal incrementar-les amb contribucions fiscals als soferts pagesos de la gleva.

Entre els fills de Mir Geribert cal destacar Arnau Mir, que succeí al seu germà Gombau a la castlania d’Eramprunyà i fou un gran dignatari i conseller de la cort de Ramon Berenguer I i va tenir l’honor de constar en la llista de prohoms presents a l’assemblea que aprovà la redacció inicial dels Usatges de Barcelona."


                                                                     Jordi Moners i Sinyol

Continuarà