23 de març del 2013

LA SETMANA DEL RAM A SANT CLIMENT DE LLOBREGAT






La setmana anterior al diumenge de Rams, dia en que es recorda la rebuda de Jesús amb palmes i branques de llorer i olivera, a la seva entrada a Jerusalem, era una setmana bulliciosa i alegre a Sant Climent.

Per tot arreu es veien carros de llorer des de dilluns, era la setmana del ram.

Venia gent de Barcelona a comprar feixos de llorer a moltes cases del poble. Les olors boscanes es confonien i la seva flaire anunciava el despertar de la primavera.

Hi havia un moviment continu, es feien rams de llorer, olivera, cap d’ase, farigola i espígol.

Famílies senceres es passaven tota la setmana fent rams.

Baixaven els carros amb la galga, barra que es posava sota el botó de les rodes per a servir de fre, ja que anaven molt carregats i no hi havia prou amb el fre.

La galga és un tronc de pi tendre que va des d’on comencen el braços del carro passant pel botó de la roda i agafat al final del carro amb una corda que serveix per estrènyer més o menys segons la carga.

La galga frena el carro per l’eix a on arriben els radis de la roda.

Els carros anaven plens fins a dalt de tot i els feixos s'agafaven amb cordes.

Els feixos de llorer es col·locaven de cara endavant i endarrere i es posava un ferro a la part de darrera del cavall, per no destorbar l’animal.

Els rams es venien a la menuda als mercats de Barcelona i  els feixos de llorer i olivera davant del Born, tot al llarg del Parc de la Ciutadella.

Qui recorda sempre té.