24 de febrer del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (6). ECONOMIA I SOCIETAT



"Després de l’any 1000 s’inicia a Catalunya una transformació important de la vida econòmica i social.

L’enfonsament del califat de Córdoba, i la seva fragmentació en una munió d’estats petits –les taifes-, sense força política ni militar, feu que els comtats catalans, i sobretot el de Barcelona deixessin de ser uns territoris sotmesos al perill constant de les ràtzies i destruccions per part dels exèrcits musulmans, i passessin a ser més forts que aquells, i sovint esdevinguessin protectors de les taifes veïnes en les picabaralles que aquestes sostenien amb altres taifes o amb els reis de Castella. I aquesta protecció militar comportava sempre unes compensacions econòmiques en or, que aviat es convertiren en rendes anuals que feren incrementar considerablement la riquesa i el ritme de l’economia de Catalunya.

Uns dels fenòmens que acompanyaren aquesta transformació va ser l’emergència d’una petita burgesia d’artesans i mercaders. Però la noblesa feudal hi posava molts entrebancs. D’una manera directa: amb tributs molt forts pel dret d’indústria  -usatges-, o pel pas dels mercaders a través de llurs territoris –peatges-, potatges, drets d’entrada a les viles, fires o mercats,..., o fins i tot assaltant-los i robant-los diners i mercaderies, i actuant doncs, com autèntics lladres de Camí Ral. 

O indirectament: els conflictes entre nobles es resolien sempre mitjançant la violència i la guerra, i així devastaven conreus, incendiaven masos i collites i assolaven i feien insegurs els camins i la terra. 

Els comtes ajudats per l’església – i sota l’ impuls inicial de l’abat Oliba-  es proposaren eliminar aquella anarquia que frenava el desenvolupament econòmic i social del país i feia perillar el poder sobirà dels comtes.

A través de les assemblees de pau i treva de Déu, s’anà conduint la noblesa cap a mètodes pacífics i jurídics de solució de llurs conflictes; i amb les reunions de la cort comtal –cada cop més freqüents i al principi reunides només per a qüestions merament judicials o d’administració  de la casa comtal- s’anà apaivagant aquell caos social, i tant les assemblees com les corts esdevingueren l’embrió del futur parlamentarisme català, un dels primers en la història d’Europa.

I Sant Climent? I la baronia d’Eramprunyà? Com visqueren aquest període tan trasbalsat?. El pacte a que arribaren la monarquia comtal i la noblesa feudal         -un bon exemple el van protagonitzar el feudatari Mir Geribert i el comte Ramon Berenguer I-  comportà una certa pacificació i millora per als artesans i mercaders,  -molts d’ells sota la protecció comtal-, però significà un enduriment progressiu de les condicions de vida i de treball dels pagesos.

Si l’any 1011 hem vist com els comtes Borrell i Ermessenda concedien uns drets als habitants de les propietats del monestir de Sant Cugat, al sud del Llobregat, si els aloers o pagesos lliures abundaven arreu, progressivament aquests darrers anaren perdent la llibertat inicial i s’hagueren de sotmetre al vassallatge dels grans barons i senyors feudals.

Així l’any 1143, la situació de la pagesia de l’Eramprunyà , era ben diferent d’aquella de l’any 1011.. Vegem-ne una mostra: a la convinença entre el senyor de la baronia, Guillem de Sant Martí, i el seu castlà, Pere de Santa Oliva, a més dels drets que es reservava el primer i de les obligacions del segon, hi trobem una llista detallada dels drets i privilegis del castlà en un rosari interminable de tributs, prestacions personals, censos, usatges i servituds de tota mena, a part dels delmes ancestrals –que inicialment cobrava l’església i que ara s’havia apropiat el senyor feudal laic – i una quèstia doble (una cobrada pel senyor i un altra pel castlà), i que era un impost arbitrari , i doncs, mòbil en fruits o diner...

I hi trobem ja alguns  dels que anys a venir, havien de ser els mals usos  dels serfs de la gleva, tan humiliants que provocaren una revolta  secular i la guerra de la pagesia catalana de remença  i el seu alliberament al final del segle XV.

Entre aquests mals usos hi trobem: l’àrsia, pel qual el castlà d’Eramprunyà s’apoderava d’un terç dels bens mobles del pagès en cas d’incendi casual del mas; l’eixorquia, pel qual el castlà s’apropiava del terç dels bens mobles i del bestiar, en tant que llegítima, en tant que els pagesos morissin sense descendència directa, i la cugúcia, que era el dret del castlà d’apropiar-se de les propietats de la pagesa adúltera, en la seva totalitat o en un terç, segons que el marit li hagués consentit o no.

A més el castlà es feia seves totes les coses que els vassalls trobessin en mar o en terra i s’apropiava un terç dels naufragis...
La descripció incompleta, no és gens falaguera, i ens mostra clarament la vida feixuga que duien els pagesos de Sant Climent i de tota la baronia, vassalls del senyor i del castlà.

Però a més de l’agricultura i la pagesia, que eren la base de la economia i gairebé la totalitat de la societat medievals, cal tenir en compte també l’economia industrial i els oficis artesanals, tot i que es trobessin encara en un estat embrionari i molt subordinats a la producció de riquesa agrícola.

En aquest camp a mitjans del segle XI, tenim constància d’obres importants a l’església de Sant Climent. Devia tractar-se de la construcció de l’obra romànica que encara avui, al cap de més de nou segles mostra alterosa el seu campanar esvelt. El terratinent climentó Bardina, fill d’Eci, en el testament firmat el 28 de gener de l’any 1058, deixa el seu asberg (cota de malles) i les seves ovelles, tot per un valor de dos mancusos d’or, per les obres de l’església de Sant Climent   (ad opera  s.Clementi). Els treballs devien mobilitzar una munió d’operaris, locals i forasters, picapedrers, traginers, paletes, fusters, ferrers, rajolers,... i devien ser d’una envergadura tal que produí un trasbals perllongat durant molts anys en la vida tranqui-la de la nostra vila, ara fa més de nou-cents anys.

Deu anys més tard, l’any 1068, en un altra convinença entre els drets cedits pel senyor de la baronia, Gombau Mir, al castlà d’Eramprunyà, Raimon Isembert, consta el dret sobre la farga de Sant Climent (fabricam Sancti clementi) “per tant com pertany al castell i tal com pertangué als que han posseït el castell).

És a dir que no era nova, tot i que no podem saber quan de temps feia que funcionava, la data i aquesta al·lusió a la seva antiguitat són importants. I que continuà produint ens ho ratifica un document de l’any 1143, en que el senyor del castell cedeix al castlà “la farga de Sant Climent amb els seus usatges...”, és a dir, amb tots els drets establerts i consolidats pel costum.

La proximitat del Camí Ral amb el seu trànsit intens, les necessitats d’eines de la pagesia local per les feines del camp, i probablement també la necessitat d’armes i armadures dels soldats i cavallers de la baronia –recordem l’ausberg o cota de malles de Bardina- devien fer indispensable i molt rendible aquesta industria.

El carbó el devien treure dels alzinars de la rodalia, l’aigua d’alguna font de la riera , al costat de la qual devia estar instal·lada la farga, i el ferro dels meners  d’aquest metall existents a la baronia, i sobretot a Gavà.

Finalment i per a cloure aquesta pinzellada sobre l’economia del període romànic de la nostra vila, citarem la donació que Guillem Pellicer fa l’any 1177: “...per el remei de la meva ànima i la dels meus avantpassats dono a Nostre Senyor i al monestir de Sant Cugat, el meu mas de “Choconis” en franc alou, el qual tinc al comtat de Barcelona i a la parròquia de Sant Climent, en les condicions següents: que les meves filles i llur descendència posseeixin el mas esmentat en nom i sota la propietat del monestir i dels seus monjos, als quals donin sempre la tasca (1/11 part del fruits) del pa, del vi, i dels fruits de les oliveres, i cada any per Nadal un parell de gallines; i del molí semblantment la tasca...”. Cereals, doncs, vinyes, oliveres i aviram... i ara a més, i per primera vegada un molí. 

No devia ser el primer, o no devia ser gaire recent aquest molí a la parròquia de Sant Climent. A la riera de Cervelló en tenim alguns de documentats més de dos segles abans. Per molt que triguessin a arribar a les nostres valls, devia ser molt abans d’aquesta primera documentació, sigui com sigui, en prenem nota per la seva importància.

Veiem, doncs, com paulatinament però progressivament, Sant Climent es va obrint al món de les innovacions tècniques i industrials.

L’agricultura es devia renovar d’acord amb l’evolució d’altres comarques, i l’aigua de les nostres fonts i rieres ja no es perdia tota a la mar o als aiguamolls del pla, sinó que era aprofitada no solament pel regadiu, sinó també per a la molta de cereals i la transformació de metalls, i possiblement per a altres activitats productives que, per manca de documentació avui només podem sospitar però no assegurar l’existència.
Malgrat aquest buit documental, ens atreviríem a assegurar la possibilitat que hi hagués durant aquests segles XI i XII, un hostal per acollir de nit i restaurar les forces dels transeünts del Camí Ral."


                                                    Jordi Moners i Sinyol 

Continuarà...

17 de febrer del 2013

HISTÒRIA DE SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (5). Donacions. Compra – vendes. Testaments i execucions testamentàries. Permutes. Reconeixement de drets i llibertats.




 Davant la informació de que disposem se’ns presenten una sèrie de preguntes que intentarem respondre:

PRIMERA: Les llibertats atorgades pel comte Ramon Borrell als alous que el seu pare havia donat a la comunitat monàstica de Sant Cugat, es limitaven només a aquests alous o bé, s’estenien també als altres que el monestir posseïa per altres conceptes a la castellania d’Eramprunyà? És  a dir, aquella concessió comtal beneficià  els alous que l’abadia tenia a Sant Climent i que hem esmentat més d’un cop?                        

Coneixent el tarannà de l’època, que dividia la societat en una infinitat de bocins, tots ells separats i diferenciats, tant en l’aspecte social com el jurídic, podem suposar que els abats de Sant Cugat no permeteren aquestes millores per als  seus súbdits que no es trobessin esmentats i inclosos amb tots els ets i uts en aquella concessió generosa dels comtes de Barcelona.

SEGONA: Quins dels nombrosos personatges que apareixen als documents vivien realment a Sant Climent o hi tenien unes relacions estretes i directes de caràcter personal, i quins només n’eren terratinents, o eren simples testimonis d’un contracte escrit signat potser lluny de la vila però ni hi vivien, i potser fins i tot ni tan sol no havien trepitjat el seu sòl?                                                                                         

D’entrada, malgrat que puguem equivocar-nos a l’hora d’individualitzar, podem classificar aquests personatges en quatre categories:

a) Els nobles, gran terratinents i potentats –civils i eclesiàstics- amb alts càrrecs públics molts d’ells. Si tenien propietats a Sant Climent no hi vivien, i potser vingueren molt rarament o només de pas aprofitant les anades i vingudes del Camí Ral. En aquest grup podem esmentar tots els comtes barcelonins i els abats de Sant Cugat, la família vescomtal, algun veguer, com a Galí, veguer de Sant Martí, del qual l’any 980 es celebrà el testament sacramental davant l’altar de Sant Miquel d’Eramprunyà i pel que feia alguna donació a l’església de Sant Climent, o d’altres fora de l’òrbita barcelonina, com el comte d’Urgell: Ermengol II o el bisbe de Girona: Ot...

b) La que podríem anomenar “classe terratinent mitjana”, que eren els que posseïen nombrosos alous; eren doncs, rendistes sense càrrecs ni títols importants, i alguns d’ells potser fins i tot participava en les feines del camp. Podem incloure en aquest grup aquell Bardina que en el seu testament -1058- cedeix al seu fill Mir un mas al lloc entre “el Montbaig, el coll de Benviure i els Arenys”  -en el llenguatge d’avui Sant Ramon-, Estret de Roques i el Sorral, respectivament-, el seu pare Eci, el seu germà Geribert, etc.

c) Un grup semblant al anterior però més baix en l’escala social; els aloers i els propietaris treballadors directes de llur tros. Probablement podem comptar-hi el Llobell que junt amb la seva muller i llurs fills signen el primer document que ens parla de Sant Climent –de l’any 970- , Dodoran, que l’any 986, precisament el següent a la ràtzia terrible d’Almansur  - que assolà tot el comtat i destruí el monestir de Sant Cugat-, donà a aquesta comunitat monàstica unes terres que tenia a Almafar.

d) Els pagesos conreadors directes de peces petites, que els mateixos havien artigat i que posseïen en diferents condicions pactades amb els propietaris. Difícilment trobaríem cap nom dels personatges d’aquest grup entre els protagonistes dels documents, sinó és entre els testimonis dels diferents actes contractuals.

TERCERA: Quins eren els conreus més característics? És a dir, de què vivia aquella societat d’ara fa mil anys, a la vall de Sant Climent?

El pa i el vi eren els dos productes centrals de l’agricultura i els dos símbols del consum de l’època. Del pa i dels cereals, en parlen poquíssim els documents, i encara només els testaments com a element de donació. És només per la documentació contemporània  d’altres comarques veïnes que sabem que els cereals –concretament l’ordi, la civada i el blat- eren els conreus principals de l’època, al costat de la vinya.
Del vi i de la vinya, en canvi, tenim moltes referències. Gairebé no hi ha cap descripció de finca que no ens parli d’aquesta darrera. Aquest cultiu el trobem tant en la forma de parres que abundaven i àdhuc existien en forma de plantacions a les hortes i especialment al Pla del Llobregat, com en la forma de ceps, a la banda de la muntanya. A més, gràcies a les donacions d’utillatge –botes, cups, portadores- i de vi esmentades en testaments, veiem ratificat aquest conreu.

Dels arbres fruiters en tenim moltes referències, però sempre generalitzades sota el nom de pomífers, que significa arbres fruiters en general, i especialment d’horta. Així, no podem saber quins tipus de fruiters hi havia a la vall de Sant Climent.

L’existència del regadiu és acreditada amb l’al·lusió sovintejada dels horts i bastant rara dels recs. El regadiu era freqüent al pla, però també se’n podia trobar a muntanya, aprofitant fonts i rieres. El comte Miró, mort l’any 966 i que tenia propietats a la part baixa de la vall de Sant Climent, fou un gran promotor d’obres de regadiu.

Del bestiar i l’aviram només en parlen els testaments, però aquests ho fan en abundor i prolixitat: bous –sempre aparellats com animals de treball-, vaques, vedelles, jònegues, ases amb llurs gualdrapes i sacs, ovelles i cabres, porcs,  truges, paons, oques, galls, gallines.
 El fet que en un testament es parli d’un pagament anual en forma d’una lliura de cera, i que en un altre document s’esmenti un colomar, palesa l’existència de coloms domèstics i de ruscs d’abelles...
Requesens mort l’any 1002, dóna en testament un cavall amb brida i la sella. Això i el fet que doni també una espasa, una llança, un escut i una darga, fa pensar que el cavall era considerat massa noble para els treballs agrícoles i era només un complement militar del cavaller.

Quan als edificis ben poca cosa. El mas i els casals, el primer sempre com a masia i el segon com a masia o com una dependència d’aquesta; les curtes  -corts o corrals-, les torres, més aviat d’interès militar, algun colomar...

D’eines només hem trobat l’esment de tres càvecs donats en testament. Aquestes donacions testamentàries, molt minucioses i sovint molt menudes i modestes, fan entreveure una vida molt modesta i precària, on un estri de cuina, una peça de roba d’ús quotidià o una eina del camp tenien un valor considerable per a la gent corrent i s’aprofitaven generació rere generació després d’haver estat adobades, apedaçades o recompostes moltes vegades.

QUARTA: Quines relacions de propietat imperaven en aquella època, bressol de la història catalana i de Sant Climent? Quines condicions fiscals regulaven les relacions entre productors i rendistes –senyors feudals, eclesiàstics, o laics, i terratinents aloers-? 
La divisió de la propietat en directa –del senyor propietari- i útil –del pagès conreador—era supeditada a unes relacions i condicions ben especificades, de tipus tributari i social.
Al segle X la contribució que el pagès ha de donar al seu amo i senyor, gairebé en tots els casos és només la tasca, és a dir, l’onzena part de tots els fruits de la finca, tant agrícoles com ramaders, o de aviram, pagadora en caps o productes animals i en fruits de la collita. Només la tasca. Recordem-ho perquè aquesta tributació moderada s’anà incrementant al llarg dels segles següents.
Tanmateix no ens pensem que el productor només hagués de donar aquesta tasca. Això era merament la contribució fiscal  o de beneficis de la terra per al rendista propietari. 

De més a més, hi havia les aportacions de caràcter religiós -que el pagès havia de pagar religiosament, també cada any: el delme, o desena part de les collites, i les primícies, o primers fruits que s’havien de donar a l’església. A més hi havia els serveis personals: dies de treball als camps del senyor, repartits al llarg de l’any segons les diferents feines estacionals, tants dies per al conreu pròpiament dit, tants per a la sega, tants per a la batuda... o ,  la vinya, ... I al senyor eminent, el comte, o als seus representants –en el nostre cas el castlà o senyor del castell d’Eramprunyà-, els dies de treball que calgués per a l’edificació, el manteniment, l’ampliació, la reparació,... del castell i altres fortaleses, talaies, torres de defensa,... a més de la reparació i manteniment dels camins i vies públiques –el camí ral, per exemple- i d’altres més.

                                                                            Jordi Moners i Sinyol


Continuarà...

LES TARDES D'HIVERN








Són maques les tardes d’hivern.

M’agrada arribar a casa, tancar la porta i deixar el fred fora.

Seure amb un llibre i una infusió calenta, després tancar els ulls i descansar.

Com diu Miquel Martí i Pol:

“És bo de seure a casa, en la penombra,

amb un llibre a les mans, no començat,

mentre el sol bat amb fúria defora

i tot deu incitar a la desmesura.

És bo reposar els ulls i el pensament 

en els perfils més coneguts dels mobles
i sentir al lluny el brum dels automòbils               
en que la gent va i ve desficiosa”.
............
Durant aquests mesos la casa es vesteix d’hivern.
Les mantes tornen al tresillo amb la seva calidesa.
Canvio algun coixí per donar un altre color i un aire nou.
Renovo l’aspecte d’un moble amb uns llibres vells cordats amb un llaç, o unes ulleres sobre unes postals antigues.
És fer de casa un lloc acollidor on cada racó té un significat, un sentit, un nou matis, on puguis gaudir de les mandroses tardes de xerrades i lectura.


13 de febrer del 2013

L'ANY ESPRIU



Salvador Espriu i Castelló va néixer el 13 de juliol de 1913 a Santa Coloma de Farners. 

Aquest any es commemora el centenari del seu naixement.

L’Any Espriu ha començat el 23 de gener amb un acte al Palau de la Música Catalana.

Al llarg d'aquest any posaré fragments de l’obra del poeta, prosista, dramaturg i assagista.                                                                                                                     
La seva actitud ha estat un exemple dins del context històric que va viure i que es pot resumir en les seves paraules: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”.

“La pell de brau” és un poema publicat l’any 1960 on fa una crítica de la Espanya franquista i la seva intransigència amb els diferents pobles de la península Ibèrica.

Es lamenta de la falta de “ponts de diàleg entre les diverses llengües i nacionalitats peninsulars", un fet tan antic i tan actual a la vegada.                

La pell de brau

XXIV

Si et criden a guiar
un breu moment
del mil·lenari pas
de les generacions,
aparta l’or,
la son i el nom.
També la inflor
buida dels mots,
la vergonya del ventre
i dels honors.
Imposaràs
la veritat
fins a la mort,
sense l’ajut
de cap consol.
No esperis mai
deixar record,
car ets tan sols
el més humil
dels servidors.
El desvalgut
i el qui sofreix
per sempre són
els teus únics senyors.
Excepte Déu,
que t’ha posat
dessota els peus
de tots.